Bílí lvi, tygři nebo pumy. Zooparky v našem kraji umí překvapit

26. září 2021

S Východočeskými výlety míříme do Chvojence na Pardubicku a Bítovan na Chrudimsku. Ve výbězích tamních zooparků si můžete prohlédnout kočkovité šelmy, ty největší na světě i ty méně známé.  

Ve Chvojenci má chov kočkovitých šelem už dlouhou tradici. Majiteli tamního zooparku Romanu Kreizlovi se před 21 lety podařilo získat z olomoucké zoologické zahrady párek rysů ostrovidů. Po rysech se na zahradu přistěhoval lev a postupně i další šelmy. Dnes jich v zooparku Kočkovité šelmy Chvojenec žije na tři desítky.

Lvice Sněženka a ti druzí

Roman a Petra Kreizlovi se o svůj chov starají sami, veřejnosti soukromý zoopark zpřístupnili teprve letos. Pečují o lvy, tygry, pumy, karakaly, rysy, servaly nebo levharty. Zvířata si návštěvníci zahrady mohou prohlédnout v jejich výbězích během celého roku, po areálu se ale kvůli bezpečnosti musejí pohybovat vždy s průvodcem.

Mezi největší atrakce parku patří párek bílých lvů, Sněženka a Forest. Manželé Kreizlovi dále chovají osm tygrů bengálských (indických). „Tygři mají různá zbarvení, máme tu i bílé tygry a mezi největší miláčky návštěvníků určitě patří zlatě zbarvený tygr Randy,“ dodává Petra Kreizlová. Jeden z největších výběhů patří dvěma tygřicím, sestrám, které se ve Chvojenci narodily před rokem, a přestože jsou velké téměř jako dospělí tygři, svou kotěcí hravost rozhodně nezapřou.

Mláďata levharta skvrnitého a rysa ostrovida v zooparku ve Chvojenci

Pozornost návštěvníků v současné době přitahuje voliéra s dvěma koťaty. Společně v ní dovádí osmiměsíční mládě levharta skvrnitého a šestnáctitýdenní kotě rysa. Nejnovějším přírůstem ve Chvojenci je třítýdenní puma americká, vzhledem k ostražitosti matky ale chovatelé zatím neznají pohlaví mláděte. Starat se o třicet velkých šelem není procházka růžovým sadem. „Denně skrmíme okolo osmdesáti kilogramů masa a samozřejmě taky musíme dbát na správný veterinární dohled, stejně jako dodržovat normy velikosti výběhů pro naše šelmy,“ dodává Roman Kreizl.

Na začátku byla jedna kočka domácí

Zoopark Exotika na Ranči v Bítovanech je poměrně mladý. První návštěvníky přivítal v květnu 2019. Zahradu založili manželé Blažkovi a starají se na ní o kočkovité šelmy, lamy, několik druhů opic nebo klokany. Ve voliérách a výbězích na okraji Bítovan má domov přes sto exotických zvířat. Na začátku celého příběhu přitom byla obyčejná kočka.

Jana Blažková a puma Evička na Ranči exotika v Bítovanech

„Ten náš zvěřinec se rozrůstal postupně. K naší kočce jsme pořídili druhou, potom přišly kozy, aby nám spásali zahradu na chatě,“ vysvětluje s úsměvem Jana Blažková. „No a pak přišla ovce, s ovcí lama. Část zvířat potom manžel přesunul ke své firmě. A to už se za plotem začaly objevovat děti a mateřské školky. A tak nás napadlo založit zoopark a pro něj jsme našli místo v Bítovanech.“

Voliéry v Bítovanech Blažkovi postupně zabydlovali zvířaty. Z prvních šelem si pořídili karakaly, kočkovité šelmy střední velikosti, které jsou podobné rysům, proto se jim také říká někdy pouštní nebo africký rys. „Když manžel přišel s tím, že budeme mít pumy, striktně jsem to zamítla. Asi tak na dvě minuty,“ směje se chovatelka.

Rys ostrovid

Blažkovi získali od manželů Kreizlových z Chvojence nepříbuzný pár pumy americké. Dnes jsou to už tříletá zvířata, která dostala jména Adam a Eva. Jeden z největších výběhů obývá rys ostrovid a v Bítovanech si můžete prohlédnout také servaly, africké kočkovité šelmy se skvrnitým kožichem a vysokým štíhlým tělem. Zoopark v Bítovanech je v této sezóně otevřený do konce října.

autor: BRA
Spustit audio

Související