Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Regionální den železnice v České Třebové nebo mlynáři a sekerníci na Veselém Kopci

14. září 2023

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte se podívat na farmu Martina Novotného v Luži, užijte si pohádkové odpoledne na hradě Rychmburk nebo si poslechněte o pazderně ve Lhůtě u Vysokého Mýta.

Na farmě Martina Novotného v Luži bude v sobotu Den otevřených vrat. Od 10 do 16 hodin tam návštěvníci uvidí výstavu historické i současné zemědělské a hasičské techniky, ukázky dogdancingu, myslivosti, včelařství, kovářství a výroby másla. O hudbu se postará kapela Bolaso.

S rodinou do Nasavrk

Keltský skanzen v Nasavrkách hostí v neděli Den pro rodiny Pardubického kraje. Nabídne bohatý program pro návštěvníky všech věkových kategorií a zároveň odstartuje Týden pro pěstounství Pardubického kraje. Ten následně na jedenácti místech přinese dny otevřených dveří, debaty, výstavy, infostánky a další. Součástí má být i beseda s tvůrci seriálu České televize Plné hnízdo o pěstounských rodinách. Uskuteční se ve čtvrtek 21. září od 16 hodin v Divadle 29 v Pardubicích.

Regionální den železnice

Regionální den železnice můžete oslavit v sobotu v České Třebové. V areálu depa bude od 8 do 16 hodin výstava historických a moderních vozidel. Od 14 hodin se navíc můžete zúčastnit křtu nového vlaku RegioFox. Kromě toho se budete moct svézt parním vlakem do Lanškrouna nebo patrovým vlakem po speciálních tratích. Jízdní řád najdete na stránkách www.denzeleznice.cz.

Dvě pohádky, jeden hrad

Pohádkové odpoledne si můžete užít v sobotu na hradě Rychmburk. Ve 14:30 začne pohádka O princi Rychmburáčkovi. Od 16 hodin se pak můžete přijít podívat na představení O princezně Markétce. K celé akci zahraje a zazpívá Gabriela Skalová.

Příchod k hradu Rychmburk v Předhradí

Výstavy na radnici

V rámci Dnů evropského dědictví můžete v Poličce navštívit radnici. V sobotu od 9 hodin v nově obnoveném reprezentačním sále uvidíte Obrazovou galerii rodu Hohenemsů. Kromě toho tam budou přístupná také díla z výstavy 76. Umělecký salon.

Dabéři, zpěváci i ohňová show

Předání cen Františka Filipovského za dabing je naplánované na sobotu v Přelouči. Doprovodný program začne ve 13 hodin na Masarykově náměstí. Až do večera tam budou vystupovat kapely Holki, Banjo band Ivana Mládka nebo zpěvačka Monika Absolonová. Koncerty budou od 14 hodin i v parku za školou. Těšit se můžete na americkou polkovou kapelu Czech and Then Some, Pardubickou muziku a další.

Jak vypadá pila jednuška?

Na Veselém Kopci budou o víkendu mlynáři a sekerníci. V sobotu i v neděli od 9:30 do 16:30 tam budou v provozu technické památky na vodní pohon. Budete si moct prohlédnout pilu jednušku, vodní olejnu, vodní obilní mlýn se stoupou a varnou povidel nebo záhřivku k bělení plátna.

Na prohlídku do pazderny

O víkendu můžete zajít na komentovanou prohlídku na Čečetkův statek ve Lhůtě u Vysokého Mýta. Architekta Barbora Šedová tam bude v sobotu i v neděli od 9 do 17 hodin představovat unikátní pazdernu. Mimo jiné se dozvíte, jak se sušil len v 19. století. V sobotu od 15 hodin akci doplní koncert kapely Two Doooo.

Spustit audio

Související