Veselý Kopec přitahuje návštěvníky už 50 let

V roce 1972 přivítalo muzeum v přírodě na Veselém Kopci u Hlinska první návštěvníky. Po půl století stále patří mezi nejnavštěvovanější památkové areály v našem kraji.

S pořadem Na nedělní vlně z Pardubic můžete každou červnovou neděli otevřít bránu  Muzea v přírodě Vysočina - areálu na Veselém Kopci. Přiblížíme vám unikátní objekty lidové architektury, světnice, které mají svou dávnou paměť. Lidí, kteří v nich kdysi prožívali svoje osudy, ale i těch, kteří tyto jedinečné chalupy pomáhali zachránit a opět jim vdechnout život.

Veselý Kopec se nachází nedaleko města Hlinska, v krásném prostředí, kde se snoubí příroda s kulturní krajinou, kterou protéká řeka Chrudimka. Z geografického hlediska leží Veselý Kopec na pomezí Železných hor a Ždárských vrchů, je vstupem na Českomoravskou vrchovinu.  

Z hlediska etnografického patří Veselý Kopec a oblast Hlinecka k Českému Horácku, které se táhne ke Žďáru nad Sázavou, Novému Městu a plynule přechází v Moravské Horácko. Toto krásné krajinné prostředí bylo ovšem v minulosti velmi chudé, lidé těžce získávali plodiny, které by je uživily, takže se kromě zemědělství museli věnovat i nejrůznějším řemeslům. 

Muzeum v přírodě na Veselém Kopci, ještě společně s památkovou rezervací Betlém tvoří Muzeum v přírodě Vysočina, které je součástí Národního muzea v přírodě. Areál na Veselém Kopci považuje řada lidí za skanzen, který vyrostl na zelené louce. Na Veselém Kopci se ale už historicky nacházela reálná osada s několika málo chalupami, ve kterých lidé bydleli do konce 19. století.

Pohled na vodní olejnu v Muzeu v přírodě na Veselém Kopci.

Původní veselokopecká chalupa, stavení Pilných čp. 4, se stalo základem Muzea v přírodě Vysočina. Vznikla zde první expozice a majitelé usedlosti, manželé Pilní, ochotně nechávali návštěvníky nahlédnout i do svého soukromí.

Zakladateli Muzea v přírodě Luďku Štěpánovi by letos bylo 90 let. Proč si vybral mezi několika vytipovanými lokalitami právě Veselý Kopec? Jak se muzeum v přírodě rozrůstalo a jaké stavební unikáty, včetně technických památek na vodní pohon, na Veselém Kopci uvidíte? A co přinesou oslavy 50. výročí? Poslechněte si červnové díly pořadu Na nedělní vlně z Pardubic. Každou neděli po 18. hodině.

autor: BRA
Spustit audio

Související