Tipy na víkend v Pardubickém kraji: rodeo v Dolním Jelení, Pivní festival ve Svitavách i Veselokopecký jarmark

16. červenec 2021

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výstavu i rodeo. Přijďte se podívat na výstavu denivek do Mravína, prohlédněte si historická vozidla na svitavském náměstí nebo navštivte Festival básníků v Poličce.

V sobotu bude v Dolním Jelení rodeo. Akce začíná v 10 hodin zahájením soutěží. Ve 13 hodin uvidíte slavnostní nástup koní a od 19 hodin si můžete sami sednout na býka. Z bezpečnostních důvodů připravili organizátoři pouze elektrického. Večer se můžete těšit i na hudbu a další program.

Dopoledne auta, odpoledne pivo

Na svitavském náměstí bude v sobotu výstava historických vozidel. Od 9 hodin tam uvidíte vozy, motocykly i jízdní kola vyrobená před rokem 1991. Pokud máte takový poklad doma, můžete k výstavě přispět i vy.

Sobotní program na náměstí ve Svitavách pokračuje i po 14. hodině. Začínají tam totiž Pivní slavnosti. Návštěvníci ochutnají piva ze dvanácti různých pivovarů, poslechnou si hudební koncerty a budou si moct i zasoutěžit.

Až do příští neděle můžete navštívit výstavu denivek v Mravíně u Luže. Vždy od 9 do 18 hodin uvidíte kolem 900 odrůd denivek. Vystavené budou také třeba třapatky, kakosty, bohyšky a jiné okrasné rostliny. Některé z nich bude možné i koupit.

Výstava denivek v Mravíně

Tiskaři, kováři i bylináři

Na Veselém kopci u Hlinska budou o víkendu pracovat řemeslníci. Návštěvníci jejich práci nejen uvidí, ale také si ji vyzkouší. „Budou zastoupeny různé řemeslné techniky: modrotisk, keramika, lidové hudební nástroje, bylinné sirupy a bylinné čaje. Zaujmou jistě kováři, dráteníci, ale také třeba výrobci slaměných ošatek, soustružených hraček nebo dýmek,“ upřesňuje organizátorka akce Ilona Vojancová. Tento Veselokopecký jarmark bude přístupný v sobotu i neděli od 9 do 17 hodin.

Polička třikrát jinak

V sobotu od 14 hodin začíná Festival básníků v Poličce. V parku u hradeb tak uvidíte vystoupení zkušených i začínajících básníků. Mezi nimi budou tři držitelé prestižní Ceny Jiřího Ortena.

V neděli pak v Poličce můžete vyrazit do rodné světničky Bohuslava Martinů. Od 9 hodin tam budou prohlídky s průvodkyní v dobovém kostýmu a potkáte i chlapce hrajícího na housle, který bude představovat mladého Bohuslava.

Od 16 hodin se můžete v poličském muzeu těšit na Vyprávění z pralesa. Uvidíte opice, slona, chameleona, pralesní duchy i loupežníky. Na této dobrodružné cestě budete hledat ukrytý chrám, ze kterého zmizel poklad. Pořadatelé zvou na představení děti od 3 let.

Spustit audio

Související