Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Svatováclavský jarmark, otevření Automatických mlýnů, vláčky v Mladějově

28. září 2023

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte se podívat na tradiční Svatováclavský jarmark v Hlinsku, zúčastněte se slavnostního otevření Automatických mlýnů v Pardubicích nebo zajděte na mykologickou procházku do České Třebové.

Svatováclavský jarmark bude ve čtvrtek v Hlinsku. Od 9 do 17 hodin tak budou v prostoru památkové rezervace Betlém a na nábřeží před Orlovnou stánky s tradičními produkty. Nebude chybět ani pohádka pro děti nebo vystoupení kejklíře a šermířů. Do Orlovny se navíc od čtvrtka do pátku můžete zajít podívat na včelařskou výstavu.

Slavnostní otevření Automatických mlýnů

Od pátku se můžete zajít podívat do Automatických mlýnů v Pardubicích. Slavnostní otevření areálu potrvá až do neděle. Pro návštěvníky tam jsou připravené výstavy, koncerty, vernisáže, komentované prohlídky i gastro zóna. Na prohlídku se nezapomeňte dopředu zaregistrovat na webu www.automatickemlyny.eu.

Netradiční plechová fasáda polytechnických dílen. Okna se dají zatemnit venkovními roletami

Výstava (nejen) pro chovatele

V Litomyšli bude od soboty do neděle Krajská výstava drobného zvířectva. V areálu Českého svazu chovatelů za bývalou aukční halou tak uvidíte králíky, holuby, drůbež a další. V sobotu bude výstava otevřená od 8 do 17 hodin a v neděli od 8 do 15 hodin.

Litomyšlská architektura

Světový den architektury můžete od pátku oslavit v Litomyšli. V rámci akce Archimyšl jsou až do úterý přichystané prohlídky různých budov a staveb. Třeba v sobotu bude komentovaná procházka po nové lávce nebo noční prohlídka chrámu Nalezení svatého Kříže. Přesný program najdete na stránkách www.litomysl.cz.

Vizualizace nového nadchodu s vyhlídkou a výtahem v Litomyšli

Kam na houby?

Na mykologickou výstavu můžete zajít hned na několika místech. Od středy do neděle je naplánovaná v Městském muzeu a galerii ve Svitavách. Další výstava bude od soboty do neděle v budově chovatelů U Jirečků v Dolním Újezdě. Na mykologickou vycházku můžete vyrazit v sobotu v České Třebové. Sraz je v 9 hodin v parku Javorka u Hříbku.

Poslední jízdy úzkokolejkou

V sobotu máte letos poslední možnost svézt se po mladějovské úzkokolejce. Vlaky budou jezdit z Mladějova na Moravě směrem na Hřebeč a Novou Ves. Ve 12 hodin se navíc můžete těšit na komentovanou přehlídku lokomotiv v pohybu. Budete se moct svézt také důlní soupravou nebo navštívit expozice muzea.

Romové ve fotografiích

V Městské knihovně v Ústí nad Orlicí v pondělí začíná výstava s názvem Osudy Romů za druhé světové války. Uvidíte na ní portrétní fotografie umělkyně Jany Stachové. Vernisáž je naplánovaná na pondělí od 18 hodin. Výstava potrvá do konce října.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.