Tipy na víkend v Pardubickém kraji: úklid Červeňáku nebo výstava příběhů z Indie

23. duben 2021

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Vydejte se na naučnou stezku v Pardubicích, podívejte se na výstavu příběhů z Indie nebo se projděte po zámecké zahradě ve Slatiňanech.

Pracovníci v Koalici nevládek Pardubicka připravili několik aktivit na oslavu Dne Země. Až do 20. května se tak můžete s malými dětmi zúčastnit procházkové hry Modrá planeta. Trasa začíná před budovou Natura Parku v Pardubicích a končí u Pernštýnského náměstí. Hlavním úkolem je přesvědčit tajemného návštěvníka, který s vámi bude na procházce, že je naše planeta v dobrých rukou. Potřebovat budete pouze telefon. Více informací najdete na stránkách www.paleta.cz.

Naučná stezka Pardubicemi

Od soboty můžete vyrazit také na naučnou stezku podél pravého břehu Chrudimky. Na výběr jsou dvě trasy. Ta kratší začíná v bývalém vojenském prostoru Červeňák a ta delší na Nemošické stráni. Po cestě se dozvíte zajímavosti o místní přírodě a budete ověřovat své vlastní znalosti. Mapu s trasou organizátoři včas zveřejní na webu konep.cz.

Po mostě, kterému se říká Kohnův nebo Zeleňák zase brzy bude možné legálně chodit

Než se vydáte na naučnou stezku, můžete se také zapojit do akce Ukliďme Česko. V sobotu od 9 do 13 hodin tak budou dobrovolníci uklízet vybrané části Červeňáku. Pomozte tam zvelebit přírodu i vy, stačí se zaregistrovat na e-mailové adrese dobro@konep.cz.

Výstava příběhů z Indie

Charita Adopce na dálku teď pořádá putovní výstavu příběhů z Indie. Seznámíte se tak s životem dnes už dospělých lidí, které charita podporovala. Až do konce měsíce se výstavy můžete zúčastnit v kostele v Bystré u Poličky nebo v Žamberku. Bližší informace uvidíte na webových stránkách charity.

Zámecká zahrada ve Slatiňanech

Na zámku Slatiňany zpřístupnili zahradu veřejnosti. Každý víkend od 10 do 15 hodin se můžete projít po devítihektarové ploše. Uvidíte tam sbírku cizokrajných dřevin, kvetoucí záhony, romantické jezírko, kapličku a roubené domečky používané k výuce šlechtické mládeže. Odpočinout si můžete ve dvou altáncích a děti ocení i hřiště.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.