Tipy na víkend v Pardubickém kraji: V Chrudimi zazpívá Aneta Langerová, ve Vysokém Mýtě Xindl X

3. září 2021

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Zatančete si na folklorním festivalu v Chrudimi, prohlédněte si historická vozidla ve Vysokém Mýtě nebo zajděte na mechanický balet do Poličky.

V pátek začíná festival Brandýské mámení. V sokolovně v Brandýsu nad Orlicí můžete od 18 hodin navštívit vernisáž malíře Otty Plachta nebo si poslechnout koncert hudebníka Václava Koubka. V sobotu program začíná v 9:30 dětskou dílničkou a následně divadelním představením na zámku. Celý festival uzavřou koncerty na náměstí. Od 16 hodin tam uslyšíte Romana Dragouna, Houpací koně, Timudej a Lenku Dusilovou.

Folklor v Klášterních zahradách

Folklorní festival bude o víkendu v Chrudimi. V Klášterních zahradách uslyšíte už v pátek od 19 hodin Anetu Langerovou. Sobotní program začíná v 9 hodin krojovaným průvodem a končí v 17 hodin výukou tanců. V neděli v 8:30 zakončí Chrudimské dožínky bohoslužba v kostele Nanebevzetí Panny Marie v doprovodu folklorních souborů.

Divadlo i hudba pod jedním deštníkem

V sobotu ve 13 hodin začíná festival Choltický deštník. Můžete se těšit na divadelní představení Tiché šlapací království, vystoupení skupiny Drum for fun, výstavu obrazů a mnoho dalšího.

Jak chutná perník tlačený do dřeva?

Netradiční pohled na skanzen na Veselém Kopci

Posvícenské pečivo ochutnejte na Veselém Kopci u Hlinska. V sobotu od 10 do 16 hodin tam budou pořadatelé v roubených domech péct buchty nebo perník tlačený do dřevěných forem. Od 11 do 14 hodin navíc uvidíte vystoupení folklorních souborů Vysočan a Vysočánek.

Od historických vozidel po Xindla X

Sobota bude ve Vysokém Mýtě věnovaná automobilovému designérovi a karosáři Josefu Sodomkovi. Na náměstí Přemysla Otakara II. od 9 hodin uvidíte historická vozidla, přehlídku klobouků i četnickou pátrací akci. Po 13. hodině pak začínají vysokomýtské Městské slavnosti. Až do večera budou na náměstí koncerty skupin O5 a Radeček, Vosí hnízdo, Xindl X a dalších.

Když herci nehrají

Podivuhodný let je název nerealizovaného představení Bohuslava Martinů. Hlavní myšlenkou bylo vytvořit veškerý pohyb pomocí scénických dekorací, ne herců. Touto technikou nazvanou mechanický balet chtěl autor znázornit pokus o přelet přes Atlantický oceán. Poličské muzeum nyní zpracovalo tento nápad a představení bude k vidění v neděli v 15 a 18 hodin ve výstavním sále muzea.

Hudba, spacáky a chleba

Od pátku do neděle bude v Litomyšli veselice. První vystoupení bude mít hudebník Jiří Šlupka Svěrák a Nejenblues v 19 hodin před Portmoneem. V sobotu se můžete těšit třeba na cirkus v ulicích, výtvarnou dílnu Veroniky Šrek Bromové, spacákovou párty a spoustu koncertů. V neděli se pak můžete zúčastnit soutěže Upeč třeba chleba. Stačí mezi 11. a 12. hodinou přinést svůj chléb na Smetanovo náměstí do stánku pořadatele. Více informací o soutěži i celé akci najdete na stránkách www.gastroslavnosti.cz.

Spustit audio

Související