Tipy na víkend v Pardubickém kraji: výstava betlémů v Ústí nad Orlicí nebo speciální prohlídky na moravskotřebovském zámku

31. prosinec 2021

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Vydejte se na novoroční výstup na Kozlovský kopec v České Třebové, projděte se světelnou spirálou v Moravské Třebové nebo se přijďte podívat na ohňostroj do Hlinska.

V Ústí nad Orlicí můžete v sobotu navštívit dvě mše. První bude od 8:30 v kostele Nanebevzetí Panny Marie a druhá od 11:10 v kapli svaté Anny. Od 16:30 do 18 hodin bude navíc v kostele Nanebevzetí Panny Marie prohlídka betlémů.

Novoroční výlet v České Třebové, Lanškrouně i na Kuňce

V sobotu se v České Třebové můžete zúčastnit novoročního výstupu na Kozlovský kopec. Organizátoři budou na účastníky čekat od 11 do 16 hodin v Chatě Maxe Švabinského. Tam si budete moct koupit čtyřlístek pro štěstí a přispět tak na budování stezek pro vozíčkáře.

Za turistikou se v sobotu můžete vydat také do Lanškrouna. Začátek zhruba 15 kilometrové trasy bude ve 13 hodin u Dělnického domu. Do cílového Sázavského údolí se účastníci dostanou asi v 17 hodin.

Novoroční setkání turistů bude v sobotu na Kunětické hoře. Pěšky nebo na kole můžete vyrazit odkudkoliv. Sraz je mezi 10. a 11. hodinou na parkovišti pod hradem. Bližší informace k turistickým akcím najdete na stránkách www.kct.cz.

Světelná spirála v Moravské Třebové

Na nádvoří zámku v Moravské Třebové se projděte světelnou spirálou. Ta bude vystavená do čtvrtka. Na zámku jsou navíc připravené speciální vánoční prohlídky. Uvidíte na nich vánoční výzdobu a dozvíte se o zvycích našich předků. Prohlídky jsou po celý víkend v každou celou hodinu od 13 do 19 hodin.

Ohňostroj i výstavy v Hlinsku

Nový rok můžete přivítat v Hlinsku. V sobotu bude od 17:45 v areálu Betléma slavnostní program. Uslyšíte fanfáry v podání pozounů, novoroční projev starosty a nebude chybět ani ohňostroj.

V neděli budou v hlineckém muzeu k vidění dvě výstavy. První se jmenuje Humor nejen vánoční a uvidíte na ní vtipné kresby autora Jiřího Vaňka. Obrazy Chrudimska, Kutné Hory, ale i zahraničí uvidíte na výstavě Sám v lese. Autorem obrazů je malíř Tomáš Honz.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.