Tipy na víkend v Pardubickém kraji: výstava hub ve Svitavách a České Třebové nebo přehlídka veteránů v Pardubicích

7. říjen 2021

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přispějte pohybem na pardubickou charitu, poslechněte si premiéry skladeb Tomáše Hanzlíka v Chocni nebo vysaďte svůj strom v Moravanech.

Ferdu Mravence, Brouka Pytlíka i Berušku uvidíte ve svitavském muzeu. Na výstavě budou jak pohádkové postavy, tak i jejich reální zástupci. Budete poslouchat cvrčky, objevovat pravěké mouchy zalité v jantaru i poznávat druhy mravenců. Nebude chybět ani sekce věnovaná autorovi pohádky Ondřejovi Sekorovi.

Houby a zase houby

Čtěte také

Od pátku do neděle ve svitavském muzeu připravili také výstavu hub. Kromě prohlídky se můžete zastavit do mykologické poradny, kde se na vaše úlovky podívá Josef Zedník. Přes víkend bude muzeum otevřené od 9 do 12 hodin a poté od 13 do 17 hodin.

Výstava hub bude také v České Třebové. Nejrůznější houby i mykologickou poradnu najdete v budově ekocentra Podorlicko. V pátek bude výstava od 8 do 18 hodin, v sobotu od 9 do 17 hodin a v neděli od 9 do 14 hodin.

Během na pomoc

V sobotu se můžete zúčastnit Běhu Univerzity Pardubice. “Zveme všechny, kteří fandí pohybu a chtějí pomoci. Náš běh je na podporu domácí hospicové péče Oblastní charity Pardubice,” říká Petr Filip z Katedry tělovýchovy a sportu. Start 2,5 kilometru dlouhé trasy je na pardubickém Pernštýnském náměstí v 10 hodin. Je možnost vyrazit i na kole nebo koloběžce. Pro tyto účastníky závod začíná v 10:30. Prezentace závodníků bude v 9 hodin.

Hudební premiéry v Chocni

Světové premiéry skladeb Tomáše Hanzlíka si můžete přijít poslechnout do Základní umělecké školy v Chocni. Právě tam totiž tento slavný skladatel a výtvarník získal první umělecké vzdělání. Zpívat bude hudebník a autor textů Vincenc Ignác Novotný a na klavír zahraje Martin Smutný.

Oldtimer Corso 2021

Do Pardubic v sobotu přijedou historická vozidla. Od 9 hodin budou k vidění na parkovišti v ulici U Stadionu. Zhruba 30 veteránů bude od 9 hodin parkovat i na Přihrádku. Tam bude také doprovodný program pro děti. Ve 13 hodin vozidla vyrazí na Třídu Míru, kudy třikrát projedou.

Zasaďte svůj strom

V neděli budou dobrovolníci sázet stromy u Duhového jezera v Moravanech. Přidat se můžete i vy. Od 9 do 12 hodin bude k dispozici okolo sta stromů. Pomůcky na sázení budou na místě, ale pokud doma máte pracovní rukavice, rýč a kladivo, vezměte je s sebou. Doba konání akce se může měnit podle počasí, sledujte proto facebookovou událost nazvanou Zasaď s námi zase strom.

Spustit audio

Související