Pardubické městské slavnosti zahájí Vilém z Pernštejna. Ohňostroj podbarví filharmonici

7. říjen 2021

Mezi Zlatou přilbou a Velkou pardubickou přichází po roční odmlce chvíle pro podzimní slavnosti. Dvoudenní program 27. ročníku si můžete vychutnat v pátek 8. a v sobotu 9. října.

I letos měli organizátoři obavy, jestli covid umožní pořádání akce. „Jsme velmi rádi, že to letos dopadne. Už tomu věříme. V loňském roce byly slavnosti přichystané. Program velmi hezký, orientovaný na to, že jsme byli Evropským městem koní. Těsně před slavnostmi jsme ho museli zrušit,“ vzpomíná Jana Fiedlerová z pardubického magistrátu.

Tradiční i dobové dění

Letos se slavnosti ponesou v pernštejnském duchu. Město se tak připojí k pokračujícím oslavám 500 let renesance ve východních Čechách, které připomínají výročí úmrtí Viléma z Pernštejna. Se svou chotí Johankou se tahle postava dokonce zúčastní oficiálního zahájení v pátek v 16 hodin.

Koně na Pernštýnském náměstí v Pardubicích  jako pozvánka na Velkou pardubickou

Centrum města podle Fiedlerové ožije už dopoledne. V 10 hodin otevírá Pernštýnské tržiště plné řemeslných a prodejních stánků. Od 12 hodin se budou moci děti vyřádit na atrakcích na třídě Míru. „V 15 hodin vyrazí z pardubického závodiště spanilá jízda kočárů. Středobodem slavností bude Pernštýnské náměstí, kde se odehrají taneční a hudební vystoupení.“

Fungovat bude i Pernštejnská hospoda, kde bude možné ochutnat staročeské speciality. K zámku vyrazí speciální průvod. Památka pak nabídne dvě hodiny historie s vystoupením šermířů, kejklířů a bubeníků.

Během soboty běh

Víkendové dění počítá s charitativním Během Univerzity Pardubice. Toho se zúčastní i cyklisté a koloběžkáři. A těšit se můžete taky na burácení motorů v podání historických vozidel. Ta vyrazí na spanilou jízdu z náměstí v sobotu ve 13 hodin. Veterány si budete moci prohlédnout na Pernštýnském náměstí anebo v ulici U Stadionu, kde budou několik hodin před jízdou vystavené.

Anna K.

Velké lákadlo představuje sobotní lampionový průvod. „Lidé se v 18:45 odeberou z Pernštýnského náměstí k mostu Pavla Wonky. Tam je v 19:30 čeká ohňostrojová show. Doplní ji videoprojekce audiovizuální nahrávky Komorní filharmonie Pardubice, která zahraje skladbu George Friedricha Händela. Pro řidiče bude ve večerních hodinách krátkodobě neprůjezdný Wonkův most. Objížďka povede Bělehradskou ulicí a přes Palackého třídu,“ upozorňuje Fiedlerová.

Ti, kteří se po ohňostroji vrátí na Pernštýnské náměstí, uslyší od 20:15 koncert zpěvačky Anny K.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související