Tipy na víkend v Pardubickém kraji: železniční výstava v Chrudimi nebo prohlídka areálu na Hoře Matky Boží

8. únor 2024

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výstavy i akce. Zažijte masopustní jarmark v Chrudimi, zúčastněte se tanečně-pohybového maratónu v Pardubicích nebo zajděte na vycházku s pozorováním ptactva v Sezemicích.

Od pátku do neděle můžete v chrudimském Divadle Karla Pippicha navštívit výstavu železničních modelů. K vidění tam budou modely kolejišť, vlaků i fotografie s železniční tématikou. Otevřeno je vždy od 9 do 17 hodin.

Grafika, kresba, malba

V Městské galerii ve Vysokém Mýtě bude v pátek vernisáž výstavy Venda Truhlářová a její rodina. Uvidíte tam obrazy této akademické malířky, která část svého života strávila právě ve Vysokém Mýtě. Na vernisáži se od 17 hodin seznámíte nejen s jejím životem, ale také s tvorbou její rodiny.

Prohlídka s atmosférou

V sobotu se můžete zúčastnit večerní prohlídky poutního areálu na Hoře Matky Boží u Králík. Průvodce návštěvníky provede kostelem Nanebevzetí Panny Marie a seznámí je s historií tohoto místa. Prohlídka začne v 19:30.

Klášter na Hoře Matky Boží

Masopust v Chrudimi

Masopustní jarmark je naplánovaný na sobotu v Chrudimi. Průvod vyrazí v 9 hodin od muzea směrem na Resselovo náměstí. Tam budou připravené zabijačkové pochoutky a tradiční jarmark.

Vzácní tvorové míří do Svitav

V Městském muzeu a galerii ve Svitavách v sobotu začíná výstava s názvem Kdy jste je viděli naposledy? Seznámíte se tam se vzácnými rostlinami, houbami a zvířaty. Uvidíte třeba kočku divokou, bobra evropského nebo raka říčního.

Víkend v pohybu

V pardubickém Divadle 29 bude od soboty do neděle tanečně-pohybový maratón. Zájemci se můžou zúčastnit devíti dílen zaměřených na současný tanec a pohyb. Jednotlivé lekce najdete na webu divadla.

Přírodovědná vycházka

Na komentovanou vycházku na soutok Labe a Loučné můžete vyrazit v neděli. Sraz je v 9 hodin u kapličky v Počaplech v Sezemicích. S sebou si nezapomeňte vzít vhodné oblečení a dalekohled na sledování ptactva.

Koblížek, maškary i žebra

Na Cestu za Koblížkem se můžete vydat v neděli ve Starém Městě. Mapa s úkoly bude k vyzvednutí u obecního úřadu. Pak se účastníci vydají na jednotlivá stanoviště, kde budou plnit úkoly. Od 15 hodin můžete zajít i do sokolovny. Bude tam maškarní rej, soutěž o nejlepší koblížek i soutěž v pojídání žeber.

Spustit audio

Související