S pokorou a po kolenou. Kaple Svatých schodů je výjimečné místo

21. březen 2020

Schody z mramoru v kapli Svatých schodů kláštera na Hoře Matky Boží u Králík mají dlouhou paměť. Jsou ohlazené miliony kolen poutníků, kteří kapli svěřují své modlitby a přání.

V kapli Svatých schodů ožívá dávný příběh. A přitom stále aktuální. Víra, naděje, láska, ale i zrada je součástí našich životů. Prostředí kaple je velmi sugestivní. A za tím účelem také vznikla. Jedná se o kopii kaple Svatých schodů v Římě.

Podle legendy měla schody, po kterých kráčel Ježíš do domu Piláta Pontského, převézt v roce 326  z Jeruzaléma do Říma sv. Helena, matka císaře Konstantina Velikého. Pro tyto schody byla vystavěna kaple nazvaná Scala Sancta, Svaté schody. Kaple se stala cílem milionů poutníků a také symbolem. A právě po vzoru lateránské Santa scaly začaly postupně vznikat podobné kaple na dalších místech po Evropě.

Zpráva dobré naděje

Kaple Svatých schodů v klášteře na Hoře Matky Boží byla vystavěna uvnitř nádvoří Poutníků v roce 1710, v altánovém slohu pak přestavěna v roce 1930. Ke Kalvárii směřuje hlavní schodiště, po kterém se vystupuje po kolenou. Použitý byl místní králický mramor. Kaple má další dvě postranní schodiště. Stěny kaple jsou obložené z mramoru z italské Carrary. Ten v roce 1934 kapli věnovala hraběnka Mary Dobrzensky z Potštejna.

Strop kaple zdobí freska Zmrtvýchvstání Ježíšova z roku 1899. Na sloupcích u paty schodiště stojí výrazná sousoší. Vpravo sousoší Jidáše a Krista, vlevo sousoší Krista a Piláta. „Pod tím je umístěn text Ecce homo, ejhle člověk,“ přibližuje rektor duchovní správy kláštera Karel Moravec.

„Ta scéna zobrazuje moment, kdy Pilát, který Ježíše nechal zbičovat a vojáci mu nasadili trnovou korunu, přivádí před dav a říká onu větu Ejhle člověk. A dav zahání Piláta do kouta slovy, že když Ježíše propustí, není přítel císařův. Celý ten příběh varuje. Na druhé straně když se podíváte na fresku, která zabírá celou plochu stropu, tak tam je Ježíš vzkříšený. On je vítěz nad zlem a nad smrtí. To je nádherná zpráva dobré naděje pro člověka,“ dodává Karel Moravec.    

Dříve Lysá hora

Hora Matky Boží, jinak také Mariánská hora, nabízí výjimečný pohled na tři pohoří - Orlické hory, Jeseníky a Králický Sněžník. V minulosti se jí říkalo Lysá Hora. V roce 1696 tu králický rodák Tobias Jan Becker, svatovítský kanovník a později královéhradecký biskup, založil poutní komplex. Kostel Nanebevzetí Panny Marie byl posvěcen v roce 1700. Na jeho hlavním oltáři lidé uctívají obraz Panny Marie Sněžné, který je věrnou kopií díla z baziliky Santa Maria Maggiore v Římě.

Pohled z Mariánského kopce u Králík na pohoří Králický Sněžník

Klášter kdysi obýval mužský řád servitů a redemptoristů, v areálu působily i řádové sestry. V dubnu 1950 areál uzavřela komunistická vláda a v klášteře vznikl internační tábor pro bratry několika řádů, kteří tu byli soustředění a za státního dozoru museli v areálu a jeho okolí tvrdě pracovat. Někteří z nich tu zůstali až do roku 1965. 

autor: BRA
Spustit audio

Související