Tisknete fotky? Z mobilu vám můžou zmizet, na kvalitním papíře vydrží sto let

15. květen 2024

Mezinárodně uznávaná pardubická fotografka Edita Bízová se zaměřuje na portréty. Fotit lidi ji baví. Vítá i současný trend masového fotografování, kdy se o dobrou momentku pokouší skoro každý.

Rodinné fotografie by ale podle ní neměly zůstávat jen v elektronické podobě. Ty časem zapadnou. Vybrané fotky doporučuje nechat vytisknout na kvalitní fotografický papír a založit do rodinného alba pro další generace.

„Pro mě fotka neexistuje, dokud není vytištěná. Do té doby je to shluk pixelů, který může kdykoliv zmizet. Já tisknu na kvalitní archivní papíry, aby vydržely sto let, abychom si je mohli s vnoučaty jednou prohlížet. A aby to bylo to první, pro co běžíme do baráku, který hoří,“ říká fotografka Bízová.

Fotografka Edita Bízová

Vybrat si kvalitní fotografický papír je dnes možné z široké nabídky.

„Já mám raději matný s jemnou texturou. A samozřejmě dnes existují fotoslužby, kde si můžete nechat nahrát ty nejpovedenější fotky z mobilu a vytvořit vzpomínkovou knihu,“ dodává fotografka.

Jak vzniká profesionální rodinná fotografie? A fotí se hůř pes nebo dítě v pubertě? Poslechněte si celý záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.