Tisová: Ustáli i ptačí chřipku

18. březen 2016

Obec Tisová, v trojúhelníku mezi Litomyšlí, Vysokým Mýtem a Chocní, je poklidná obec. Což by se dalo říci také o práci místního hasičského sboru, tedy jako jednotky JPO V. Jsou ale chvíle, kdy je i v Tisové pořádně rušno.

Sbor dobrovolných hasičů v Tisové k zásahům nevyjíždí příliš často, když se ale rozvodní v obci místní dva potoky, Sloupnický (kterému místní neřeknou jinak než „Labíčko“) a Labuťka, mají hasiči plné ruce práce. Obecně platí, že spíše než oheň tu hasiče trápí velká voda. Dokážou ale zvládnout i krizové situace. Armádě České republiky a profesionálním hasičům pomáhali například s organizací velkého zásahu v Tisové, v souvislosti s výskytem viru ptačí chřipky.

Sobě ku cti, obci ku prospěchu, bližnímu ku pomoci

Hasiči z Tisové se toto motto snaží naplňovat už od roku 1879, kdy byl v obci založený hasičský sbor. Zásluhu na jeho vzniku měl především Jan Cejp, který se na další čtyři desítky let stal jeho starostou. „Tradice a historie sboru jsou pro nás velmi důležité, opravdu je ctíme,“ vysvětluje současný starosta sboru Josef Pánek. „Pyšní jsme na svůj historický prapor z roku 1885 se Svatým Vojtěchem, ale také vydané pamětní medaile. Ta první byla vyražena už v roce 1904, při pořádání oslavy 25. výročí existence sboru.“ Velké oslavy se v Tisové konaly v roce 1979, kdy byla také slavnostně otevřená současná požární zbrojnice.


SDH Tisová
Počet obyvatel: 585
Počet členů: 100 (76 mužů, 14 žen, 10 dětí)
Rok založení SDH: 1879
Kategorie Jednotky požární ochrany JPO V

Svého Stratílka si opravili

Tisová leží nedaleko Vysokého Mýta, kde kdysi sídlila slavná firma na výrobu hasičské techniky. Hasiči si proto v roce 1953 pro novou stříkačku nejeli daleko. Přestože se na ní potom značně podepsal zub času, dnes už má historická motorová stříkačka opět důstojnou podobu a je nedílnou součástí oslav i prezentace tisovských hasičů. V garáži parkuje také hasičský speciální automobil AVIA A31.1K z roku 1989, přenosná motorová stříkačka PS 12 nebo přenosná elektrocentrála, kterou si hasiči pořídili v roce 2014.

Smrtící virus H5N1

Virus ptačí chřipky se v Tisové objevil v červnu roku 2007, v místním drůbežářském chovu. Přestože dobrovolní hasiči se na likvidaci nakažených a ohrožených zvířat nepodíleli jako tým, někteří hasiči z Tisové byli přímo zaměstnanci družstva a u všeho asistovali. Do Tisové tehdy přijelo 80 vojáků 156 armádního záchranného praporu s technikou, aby vybudovali dekontaminační linku. „K zásahu jsme jako sbor nebyli přímo povoláni, ale pravdou je, že jsme pomáhali organizovat veškeré dění v obci. Museli jsme vojákům a dalším složkám, které tu tenkrát zasahovaly, vytvořit podmínky k práci a hlavně pobytu v obci,“ vysvětlil velitel SDH Tisová Ctirad Doubek.

V Tisové byla v červnu 2007, v souvislosti se zjištěnou ptačí chřipkou, zahájena likvidace domácí drůbeže. „Ano, to byla ta medializovaná kauza s papouškem,“ dodává Ctirad Doubek. „Zasahující veterináři do tohoto opatření zahrnuli i papouška paní Ludmily Schytilové. Dopadlo to tak, že se jí pak přijel omluvit i tehdejší ministr zemědělství Petr Gandalovič a předal jí nového papouška.“

Družstvo žáku na závodech ve Svatém Jiří v roce 2005

Hasiči jak se patří

Hasiči se v Tisové podílejí na celé řadě kulturních a společenských akcí. Je to například každoroční připomínka padlých dvou světových válek, spojená s lampionovým průvodem pro děti. Pravidelně pořádají hasičský ples, pro děti maškarní bál a organizují také zájezdy za dechovou muzikou na Moravu nebo na výstavu hasičské techniky Pyrocar. Hasiči nechybí při sběru železa, papíru a elektroodpadu. Ale samozřejmě také trénují.

Každý rok se tisovští hasiči účastní okrskové soutěže v hasičském sportu, a to obvykle dva týmy mužů a družstvo žen. Loni okrskovou soutěž SDH Tisová sám pořádal. Muži v této soutěži vybojovali v uplynulých letech putovní pohár, kdy během pěti let dokázali zvítězit dokonce čtyřikrát. Aktivní je také mládež, která se účastnila hry Plamen.

Dobrovolné hasiče z Tisové můžete až do pátku 25. března 2016 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI TISOVA na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.