Tortilla s chorizem a paprikou. Kousek Španělska, který vás zahřeje nejen v žaludku, ale i u srdce
Tortilla je druh tenkého chleba ve formě placky, původem ze španělské, respektive arabské kuchyně jako placka z cizrny, která byla přes španělské dobyvatele přenesena do Nového světa. Může být nejčastěji z pšeničné nebo kukuřičné mouky.
Tortilly si v kuchyni oblíbíte nejen pro jejich snadnou a rychlou přípravu, ale i pestré využití. Chutné jsou dokonce i za studena, a tak se hodí třeba jako rychlá svačina do práce.
Suroviny:
vařené brambory 250 g, chorizo klobáska 250 g, 12 vajec,1 cibule, 1 červená paprika, 3 stroužky česneku, olivový olej 50 ml, čerstvá petržel, sůl a čerstvě namletý pepř, vejce 12 ks
Postup:
Cibuli nakrájíme na tenké plátky, papriku nahrubo a společně opečeme na pánvi na oleji - až zesklovatí a změknou. Brambory nakrájíme na silnější plátky, chorizo na tenčí. Přisypeme do pánve, přidáme drcený česnek a petržel a restujeme velmi krátce - zhruba 1 minutu. Osolíme a opepříme.
Ve větší míse rozšleháme vejce s 1 lžičkou soli. Vlijeme je do pánve a opatrně mícháme a překládejte z krajů do středu přes sebe, jako když připravujeme omeletu.
Jakmile vejce zpevní, ale zároveň jsou ještě trochu tekutá, přemístíme pánev na 5 minut do předehřáté trouby, až povrch zezlátne. Vyjmeme, necháme lehce zchladnout, nakrájíme na kostky nebo trojúhelníky a podáváme teplé.
Nejčastěji se tortilly plní kuřecím masem, zeleninou a různými dresinky či zakysanou smetanou.
Související
-
Čočková polévka s chorizem. To prostě musíte vyzkoušet
Je zdravá, výborná a s pečivem vydá i za hlavní chod. A chorizo, tedy tradiční sušený salám ze Španělska a Portugalska, jí dodá chuť, kterou musíte vyzkoušet.
-
Fazolová polévka s chorizem. Něco pro zahřátí i polechtání...
Polévka je základ každého jídla. Receptů na polévky je nepřeberné množství a každý si vybere. V zimním období je dobré si navařit pořádný hrnec. "Přijde k chuti“ ur...
-
Cibulové placky (od Jiřího Patočka)
Co budeme potřebovat? 6 středních brambor, 3 střední cibule (pokud dáte cibule víc, budou placky pikantnější), sůl, mletý pepř, drcený kmín, 1-2 vejce, necelý hrnek...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.