Trápí vás žlučník? Zbavte se ho, vaše tělo ho nepotřebuje

13. květen 2015

Dali jste si dobrou večeři a teď se bolestí plazíte po zdi? Možná za to může váš žlučník. Onemocnění žlučníku postihuje velkou část populace. O prevenci a léčbě jsme si v naší Radioporadně povídali s chirurgem Lukášem Kohoutkem.

Řekněme si to na rovinu. Kdo dodržuje zásady zdravého životního stylu, hlídá si svou tělesnou hmotnost, hýbe se a neprožívá stres, zřejmě žádné problémy se žlučníkem mít nebude. Koho to potká, neměl by léčbu podcenit. Jinak se vystavuje mnohým zdravotním komplikacím a ohrožuje svůj život. Při větších komplikacích Mudr. Lukáš Kohoutek doporučuje radikální řešení.

„Pokud je žlučník zdravý, je našemu organismu prospěšný. Ale na druhou stranu můžeme v pohodě bez žlučníku existovat. Ve chvíli, kdy neplní svoji funkci, je lepší ho odstranit," říká Lukáš Kohoutek.

Žlučník napomáhá trávení potravy, hlavně tuků. Slouží jako zásobník žluči, kterou produkují játra. Hlavním úkolem žluči je rozmělňovat tuky a usnadňovat jejich trávení. Na druhou stranu je to orgán dost náchylný k přetěžování.

Glazovaný vepřový bůček s kořením pěti vůní a šťouchané brambory s medvědím česnekem

„Při potížích se žlučníkem máme píchavé bolesti v pravém podžebří. Trápí nás pocity těžkosti a nadýmání," popisuje projevy Lukáš Kohoutek. Vyšetření žlučníku není nijak komplikované. Jak na tom jste, zjistí lékař prostřednictvím ultrazvuku.

Nejčastějším problémem jsou žlučníkové kameny. Někdy je máme a nevíme o nich. Jindy nám způsobují kruté bolesti.

„Milimetrové kamínky jsou velmi nebezpečné, protože mohou odcestovat do žlučových cest, zaseknout a způsobit jejich neprůchodnost. Žluč se začne vstřebávat do těla a pacient skončí v nemocnici," varuje Lukáš Kohoutek. Pokud tedy víme, že nějaké kameny máme, chodíme pravidelně na kontroly. Další kapitolou jsou velké kameny, které mají až tři centimetry. V případě, že sedí v našem žlučníku léta, může nám klesnout s celým orgánem až na střeva a zneprůchodnit je.

Proč kameny vznikají? Na jejich tvorbu mají vliv hormonální změny, strava s vysokým obsahem tuků a cukrů.

Další onemocnění žlučníku

Zánět žlučníku a jeho cest - projevuje se bolestí břicha, bolest je stálá a silná. Může se objevit horečka, zvracení

Nádory - karcinom žlučníku se projevuje bolestmi v pravém podžebří, nauzeou, zvracením, nechutenstvím, hubnutím

Operace ano nebo ne?
Operace žlučníku se provádí při výskytu kamenů, zánětu, nádoru nebo žlučového písku. Kromě klasické cesty se mohou žlučové kameny nebo celý žlučník odstranit pomocí laparoskopie.

Žlučníková dieta
Dieta je potřeba dodržovat jak v případě, že máte problémy se žlučníkem, tak i když jste po operaci žlučníku. Je to základní prevence před žlučníkovou kolikou, ale také před zhoršením jakéhokoliv onemocnění žlučníku. Základní poučkou je, abychom nejedli dráždivé, pálivé, tučné a nadýmavé potraviny.

Nevhodné potraviny
  • tučné maso, ryby a mléčné výrobky, uzeniny

  • smažená a obalovaná jídla připravovaná na tuku

  • čerstvé a celozrnné pečivo

  • zelenina jako česnek, brokolice, květák a ovoce se slupkami a semínky

  • majonéza, tatarská omáčka, různé dresinky, hořčice a pálivé koření

  • sladkosti, kakao, oříšky a arašídy

  • káva, alkohol, perlivé nápoje

„Pakliže máme onemocnění žlučníku a víme o tom a trápí nás nějaké projevy nemoci, měli bychom uvažovat o odstranění žlučníku," shrnuje téma Lukáš Kohoutek.

autor: PRO
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.