Trefa! Patnáctiletá mistryně světa sní o olympijské lukostřelbě

21. prosinec 2017

Magdaléna Šrutová z Pardubic se letos stala mistryní světa ve 3D lukostřelbě. Kromě toho má na kontě i evropský titul a spoustu dalších ocenění.

Potřebuje přesnou mušku, ale i silné tělo. Batoh, který stěhuje na zádech, váží asi 15 kilogramů. „Mám tam madlo luku, samotný luk, ramena. Luk je rozkládací, protože by se s ním jinak nedalo moc cestovat. Mám tam taky mířidla, stabilizátory, šípy, dalekohled a tak dále. Sestavit luk trvá přibližně deset minut.“

Lukostřelba není jen jedna

Na olympijských hrách můžete vidět jednu z mnoha disciplín. „Jde o takzvanou terčovou lukostřelbu, kdy se střílí z olympijského luku na vzdálenost sedmdesáti metrů na kruhové terče. 3D lukostřelba je v podstatě střelba z luku na makety zvířat. Tento sport se vyvinul z nácviku lovu. Dnes už s lovem nemá vůbec nic společného. Je tam pohyb v přírodě, odhad vzdáleností. Veškeré terče jsou na neznámou vzdálenost,“ říká otec Magdalény a lukostřelec Pavel Šrut.

Magdaléna Šrutová se letos stala mistryní světa ve 3D lukostřelbě

Právě na olympijskou lukostřelbu se jeho dcera zrovna přeorientovává. 3D lukostřelba je hodně samotářský sport. Kvůli bezpečnosti se odehrává na uzavřených okruzích. „Zvykla jsem si na hudbu, protože v tichu se může ozvat nějaká rána, což by mě vyrušilo. Trénuju odhady. Je to o tom se naučit, co vidím na danou vzdálenost. Pak musím počítat s nějakým zakřivením, optickými klamy v terénu. Jde taky o pohyb, rovnováhu, přenášení váhy.“

Pardubický klub lukostřelců Kentaur vznikl v roce 2004. Má kolem šedesáti členů. Příští rok se chystá na mistrovství Evropy.

autor: Jakub Malý
Spustit audio