Trénink etikety vám může zachránit maturitu!

10. duben 2015

Oblek nebo šaty u maturity působí na mladého člověka svazujícím dojmem. Expertka na společenské chování a tanec Dana Pavelková doporučuje, aby budoucí maturanti chodili do tanečních kurzů. Tam se kromě společenského chování naučí taky oblékat. I když nebudou mít obvyklé rifle, nezmizí jim z hlavy naučené znalosti.

„Když vidím nevychovaného člověka, svrbí mě pusa. Pokud můžu a situace to umožňuje, snažím se taktně upozornit. Vždycky to nejde. Když jedu vlakem, kde cestuje dvacet mladých lidí, kteří v tu chvíli porušují společenské chování, tak si je zkuste napomenout. Asi bych neuspěla,“ usmívá se Pavelková.

Společensky mezi svými

„Pokud společenská pravidla dodržujeme doma, ve společnosti a venku nemáme následně žádný problém. Vůbec mi to nepřipadá komické. Pro mě je příjemné, když mi muž odsune židli, abych si mohla sednout, když mi dá přednost. Žádné komično v tom nevidím. Ale na druhou stranu, nic se nesmí přehánět,“ myslí si Pavelková.

A dál doplňuje, že pro načerpání vědomostí o společenském chování se hodí víc praxe než nějaká knížka. „Snažila bych se dívat, kopírovat starší generaci. Když jdete do divadla, střední a starší generace přijde upravená a podle toho se chová. Někteří mladí třeba dorazí v riflích a chování tomu taky odpovídá…“

Pořadatelé občas přimhouří oči

Kvůli vidině vyprodané kapacity prý mnozí pořadatelé společenských akcí návštěvníkům prominou absenci patřičného ošacení. „Myslím si, že takové taneční kurzy mají díky společenskému oblečení svou atmosféru. Lidé jsou k sobě vzájemně velmi uctiví, milí. Přesto je spousta lidí, kteří si odmítají oblek nebo společenské šaty vzít, a to taky na ples a jiné akce.“

Týká se to i různých soutěží. Dana Pavelková si váží všech lidí, kteří jako diváci přijdou oblečení společensky a dodává, že například v Německu nevidíte na světovém šampionátu nikoho, kdo by byl oblečený nepatřičně.

Nejbližší soutěže budou k vidění třeba 1. května, kdy vystoupí v chrudimském muzeu formace. Na 8. května se pak v pardubickém obchodním centru chystá republikové mistrovství - Hobby Dance, Show Dance a Figurální valčík. Blíží se taky menší soutěže a samozřejmě další plesová sezóna.

autor: Jakub Malý
Spustit audio