Treska ve smetanové omáčce se špenátem. Jídlo, které pohladí vaše chuťové pohárky

Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová. Mohla se totiž uvařit nejen čerstvá. Po usušení se dala uchovat také pro období, kdy drsné klimatické podmínky lov ryb znemožnily.

Treska obecná je mořská ryba z čeledi treskovitých, která může dorůstat velikosti až 2 metry a hmotnosti až 90 kilogramů. Jde o silnou a mohutnou rybu, která žije v hejnech.

Obývá chladné vody mírného pásma v severních oblastech Atlantského oceánu, v oblastech se silným rybolovem, který v některých místech silně zdecimoval její přirozenou populaci. Jedná se o hospodářsky nejvýznamnější mořskou rybu, která je hojně lovena.

Nasolená treska čeká na zpracování

Dříve se předpokládalo, že její hejna jsou nevyčerpatelná, ale v průběhu let její populace rapidně prořídla. V současnosti probíhají snahy o stabilizaci populací a o trvale udržitelný rybolov.

Chutně připravená treska ve smetanové omáčce se špenátem je recept na hlavní chod, ke kterému se nejlépe hodí bramborová příloha.

Suroviny:
2 filety z tresky, 200 g čerstvého špenátu, 250 ml smetany, 2 stroužky česneku, 1 šalotka, plátek másla, sůl, pepř

Postup:
Na pánvi rozehřejeme plátek másla, tresku osolíme a opepříme z obou stran a zprudka opečeme na pánvi.
Na pánvi osmažíme nadrobno nakrájenou šalotku dozlatova, přidáme špenát, dochutíme utřeným česnekem, dosolíme, opepříme a 3 minuty dusíme. Zalijeme smetanou a vaříme ještě 2 minuty.
Do vymazaného pekáčku nalijeme část vzniklé omáčky se špenátem, na ni dáme filety z tresky a ty přelijeme zbytkem smetanové omáčky.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180° 25 minut.
Podáváme s vařenými nebo šťouchanými brambory.

Pět lahodných důvodů pro tresku:

* Treska má delikátní chuť sama o sobě, není nutné ji příliš kořenit. Stačí kvalitní olivový olej, mořská sůl a čerstvé bylinky.

* Dobře přijímá i marinády. Výtečná je pečená v nálevu z olivového oleje, citrónové šťávy, hrubě mleté soli a drceného pepře, v němž se předem nechala 4 hodiny rozležet.

* Její pevné maso se hodí k restování. Delikátní a přitom rychlé je pouhé usmažení tresčích filetů na másle.

* Treska je i velmi lahodná zapečená, ať už jen s bramborami, nebo se zeleninou a smetanou.

* Stranou nezůstávají ani její jikry. Vařené se smaží i grilují, uzené ochutí pikantní přílohové omáčky.

autor: baj

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka