Trpělivostí na bolest kloubů nevyzrajete. Řešte své problémy hned

12. říjen 2022

Bolí vás rameno, koleno nebo páteř? Čekáním se to nespraví. Ale pokud s problémem přijdete včas za odborníkem, může pomoct pár správně vedených hmatů a bude po bolesti.

Nevidomá masérka Jana Štrochová má mimořádný cit pro svou práci, ale ani ten nejzkušenější fyzioterapeut nepomůže pacientovi, který se považuje za tzv. tvrďáka a svou bolest řeší až za několik měsíců, kdy už mohou být změny pohybového aparátu nevratné. 

Nenechte působit bolest na doraz

Opravdu není dobré čekat měsíce na to, až se bolest kloubů zmenší. Jana Štrochová uvádí jeden z mnoha varovných příkladů ze své praxe:

Fyzioterapeutka Jana Štrochová s vodící fenkou Nikitou

„Paní upadla při sportu na rameno. Bylo to v červenci. Ale patří mezi tzv. tvrďáky, takže to neřešila. Myslela si, že se to samo urovná, přece nebude s hloupostí chodit k lékaři. Jenže se stalo to, že hlavička vyskočila z kloubní jamky, špatně se to opouzdřilo a ona nakonec nemohla ruku ani zvednout. Přišla po třech měsících, kdy už byla bolest nesnesitelná. Po vyšetření jsem použila repetetativní  mobilizační techniky a cílenými pohyby se nám podařilo hlavičku vrátit do kloubní jamky. Postupně teď pracujeme na zlepšení jejího stavu. Ale kdyby přišla hned po úrazu, stačily by dva, tři pohyby a nemusel z toho být takový problém,“ líčí Jana Štrochová.

Proč je tak důležité pravidelně provádět cviky, i když už postižené místo nebolí? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.