Tužebník pro přitažlivost, lípa pro zdraví. Recepty od bylinkářky z Nemošic

27. červen 2019
Vypadá jako nám známý bez, ale není to bez! Tužebník jilmový, lidově chlapice byla v minulosti oblíbenou léčivkou

Bylinkářka z Nemošic Radka Svatošová představila v dnešní Radioporadně devatero letních bylin. Sama je zpracovává na mnoho způsobů. Můžete podle ní vyzkoušet olej z tužebníku jilmového pro větší přitažlivost nebo měsíčkovou mast, která zmírňuje ekzémy.

Tužebník jilmový

Je to přírodní náhradou aspirinu. Pomáhá při nachlazení a chřipce, při horečce, bolestech hlavy, revmatismu a dně. Podobně se dá použít i tužebník obecný. Květy se suší a v zimě se z nich vaří čaj. Je to také bylinka pro krásu.

Olej z tužebníku pro větší přitažlivost

Kvetoucí nať tužebníku dáme do skleničky se šroubovacím uzávěrem, zalijeme kvalitním, za studena lisovaným olejem tak, aby kvítky byly zcela ponořené. Dáme je na okno, kam svítí slunce, a necháme macerovat asi čtrnáct dní. Každý den protřepeme. Poté tekutinu slijeme přes jemný cedníček, vyvařenou utěrku, kapesník nebo papírový filtr a uchováváme v chladu. „Tento olej tradičně používaly o svatební noci nevěsty. Ženy prý budou neodolatelné, pokud si vetřou trochu tohoto oleje za uši, na zápěstí a pod kolena,“ radí bylinkářka Radka Svatošová.

Lípa malolistá i velkolistá

Lípa léčí už svou přítomností. Voňavé květy sbíráme kvůli potopudným a močopudným účinkům, působí proti bolesti a lehce zklidňuje. Hodí se do zimních čajových směsí proti chřipce a nachlazení.

Třezalka tečkovaná

Třezalka tečkovaná

Třezalka je nejznámější bylinkou na léčbu depresí. Používá se ještě v mnoha dalších indikacích – čistí krev, má antibiotické a protizánětlivé účinky, pomáhá při poruchách trávení. Ale pozor, nesmí se používat v kombinaci s některými léky. Pokud užíváte léky, poraďte se raději se svým lékařem.

Hojivý a protizánětlivý Janův olej z třezalky

Sklenici volně naplníme květy třezalky a doplníme za studena lisovaným olejem, nejlépe slunečnicovým nebo mandlovým. Sklenici lehce uzavřeme a necháme stát tři až pět týdnů na okně na slunci, dokud se olej nezbarví do tmavě červené barvy. Každý dne protřepeme, to je hodně důležité. Přecedíme a pevně uzavřeme. Používáme na ošetřování odřenin, drobných poranění, křečových žil, vředů a spálenin, účinkuje i na bolesti zad, ekzémy, bércové vředy a hemeroidy.

Měsíček lékařský

Tahle rostlina prozáří každou zahrádku svou oranžovou barvou. Je sice jednoletý, ale snadno a rád se vysemeňuje. Jeho působení je hodně široké. Léčí játra, žlučník a celé zažívání. Je protizánětlivý a hojivý, míchá se do bylinkových směsí pro ženy. Oblíbená je hojivá měsíčková mast, kterou si můžeme snadno vyrobit doma.

Měsíčková mast na ekzémy

Květy měsíčku lékařského sbíraného za slunečného dne kolem poledne vložíme do uzavíratelné sklenice, ale nepěchujeme ji příliš. Zalijeme olivovým, slunečnicovým nebo jiným za studena lisovaným olejem a necháme na slunci čtrnáct dní. Každý den protřepeme. Poté slijeme přes gázu nebo vyželený kapesník do kastrůlku, podle množství oleje vložíme trochu včelího vosku. Na 250 ml oleje přidáme zhruba plát velikosti 15x15 cm. Opatrně za stálého míchání zahřejeme tak, aby se vosk začal rozpouštět. Poté hrnec odstavíme, necháme vosk zcela rozpustit a plníme do skleniček. Uchováváme v chladu.

Řebříček obecný

Ten patří mezi bylinky se silným dezinfekčním účinkem, rozmačkaný květ výborně hojí čerstvé rány. Mimo to prospívá celému zažívání, snižuje krevní tlak, pomáhá proti závratím, nevolnostem a některým migrénám. Je to vynikající bylinka na ženské obtíže.

Vřes obecný

Kvetoucí vršky vřesu se hodí do čajů na posílení psychiky a na léčení ledvin a močových cest. Vřes působí jemně a může se užívat dlouhodobě.

Heřmánek

Heřmánek pravý

Heřmánek má zevně i vnitřně úžasné hojivé účinky, působí protizánětlivě, proti bolesti, proti překyselení, umí léčit i žaludeční a dvanácterníkové vředy. Dokáže také krásně zklidnit.

Řepík lékařský

Je to skvělá jaterní bylinka, dokáže léčit celé naše zažívání. Je hojivý, při bolestech v krku a ztrátě hlasu poslouží jako kloktadlo. „V přírodě je stále vzácnější, proto bych vám doporučila zasadit si ho na zahrádce. Jeho žluté květy zahrádku krásně ozdobí a vy máte zásobu bylinek po ruce,“ říká Radka Svatošová.

Meduňka lékařská

Bylina zklidňuje naše nervy, srdce i zažívání. Na zahradách se snadno pěstuje i množí. Dá se zpracovat do výborného sirupu nebo karmelitánských kapek.

Spustit audio

Související