U pardubického nádraží vzniklo nové testovací místo na covid-19. Testuje bez rezervace

22. duben 2021 13:51

Na test na covid-19 bez objednání i bez předchozí registrace mohou jít ode dneška lidé na nádraží v Pardubicích. Správa železnic tam ve spolupráci se zdravotnickou firmou otevřela veřejné testovací místo.

„Můžu to zkusit, to se nenaskytne, že by to bylo takhle někde hned, tak jsem si říkala, že to udělám,“ říká paní Vlasta, která se mezi prvními na nově otevřeném místě cestou z vlaku nechala otestovat.

„Zatím zde probíhá testování pouze pro osoby, které mají žádanku od lékaře či hygieny a v rámci plošného antigenního testování, na které má nárok každá osoba, která má platné zdravotní pojištění a může ho absolvovat 1x za 72 hodin,“ řekl Michal Mikšík, zástupce firmy, která testování provádí.

U vlakového nádraží v Pardubicích zahájilo provoz mobilní testovací centrum

Testovací místo je vedle nádražní haly nedaleko sochy Jana Pernera. Postavené je ze dvou kontejnerů a plotů, které vytváření přístupové cesty.

Proč se Správa železnic rozhodla testovací místo na nádraží otevřít, vysvětlil mluvčí státní organizace Dušan Gavenda: „Cílem Správy železnic je usnadnit přístup občanů k antigennímu testování a pochopitelně také podpořit návrat cestujících do vlaků.“

„V tuto chvíli je zatím odběrové místo koncipováno bez registračního systému s tím, že to budeme zhruba po 14 dnech vyhodnocovat a bude zde pravděpodobně rozšíření i pro samoplátce,“ řekl Michal Mikšík.

Testovací místo u Pardubického nádraží je vůbec první v republice, které se Správě železnic podařilo zřídit. Otevřené bude každý den, včetně víkendů. Podobná testovací místa připravuje Správ železnic i v České Třebové, Hradci Králové a Praze.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související