U podzemního parkoviště v České Třebové jsou nové kamery, nedovolí řidičům podvádět

26. leden 2021 14:41

Technické služby v České Třebové vylepšily systém parkování v Terminálu Jana Pernera. Tamní podzemní parkoviště s kapacitou přes 250 aut v minulosti zneužívali někteří řidiči. Při delším parkování například raději zaplatili pokutu, která je vyšla levněji než samotný poplatek. To už díky kamerám nepůjde.

Způsobů, jako oklamat parkovací závory na terminálu, bylo hned několik. Někteří lidé se dohodli s řidičem dalšího auta a z parkoviště vyjeli těsně za sebou. Platili tak jen za jedno parkovné. Odteď se ale každé auto počítá.

„Ta změna na dopravním terminálu se týká především toho, že zákazník, který k nám přijede, bude snímán kamerami a bude vjezd na SPZ,” říká jednatel městských technických služeb Zdeněk Řehák. Nový systém počítá přesnou dobu parkování konkrétního auta. Nebude proto možné zneužít třeba i pokutu za ztrátu parkovacího lístku.

Nádraží s dopravní terminál v České Třebové

„Stávaly se případy, že tam auta stála delší dobu, než byla hodnota pokuty a samozřejmě tomu člověku, když si to vyhodnotil, se vyplatilo vzít lístek pokuty. To v současnosti nebude možné,” varuje Řehák.

Nový systém také zrychlí odbavování při výjezdu z parkoviště. Lidé už nebudou muset zaplacený lístek vkládat do stojanu. Závory se otevřou, jakmile kamery zachytí jejich registrační značku.

Na parkovacích automatech je nově také možnost platit kartou. V průběhu roku přibyde možnost platby mobilním telefonem.

Za veškeré úpravy parkovacího systému na nádraží zaplatí radnice asi 700 tisíc korun. Jejich součástí je také osazení nového automatu na parkovišti před poštou.

Spustit audio

Související