Učiliště v Hlinsku láká budoucí truhláře a elektrikáře do nové budovy

2. září 2021 06:20

V Hlinsku na Chrudimsku otevřeli samostatnou budovu učiliště v areálu bývalé firmy ETA. K oboru mlékař, který byl k dispozici už před pěti lety, přibyly další dva obory - truhlář a elektrikář.

Stavební úpravy zajistilo město i s vybavením, které zaplatil kraj. Investice stála kolem 40 milionů korun. Učiliště ve městě zaniklo v roce 2005, od té doby jeho vedení usilovalo o obnovu učňovského školství.

Školu rozjeli tři mlékaři

„V současné době máme přijatých 14 žáků. Zájem je velký, elektrikáři jsou naplnění. Někteří k nám budou chtít přestupovat, už se to rozkřiklo. Většinou jsou to hlinečtí, což je hlavní záměr, aby nemuseli dojíždět, být na internátech,“ řekla zástupkyně ředitele Gymnázia K. V. Raise a Středního odborného učiliště v Hlinsku Romana Nováková.

Čtěte také

Zatím je větší zájem o obor elektrikář než truhlář. Mlékaři - výrobci potravin nastupují do školy pátým rokem. „Do prvního ročníku k nám tehdy nastoupili tři žáci, teď už je to osm žáků, což je akorát pro praktický výcvik. Mlékárny o ně mají zájem, nabízejí jim smlouvy od začátku. Někteří byli šikovní, šli na střední školu a chtějí maturitu,“ doplnila Nováková.

Město Hlinsko připravilo pro učiliště, jehož zřizovatelem je kraj, budovu. Jedná se o bývalý technický úsek firmy ETA. Práce tam začaly v roce 2016 včetně projektových příprav.

„Když v roce 2005 bylo rozhodnuté, že tady učiliště skončí, považovali jsme to za obrovskou chybu. Byla to funkční škola, do které chodilo 206 dětí,“ řekl krajský radní a starosta Hlinska Miroslav Krčil (za ČSSD). Budova je kompletně nově opravená. „Je to perfektní po všech stránkách, vybavení koutky, šatny pro žáky, třídy i prostory dílen, je všechno nové. Stroje se tam postupně doplňují,“ dodala Nováková.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související