Úsměv v respirátoru nestačí. Na tradičním festivalu se tentokrát diváci musí smát nahlas

20. leden 2022

Po nucené covidové pauze Pardubice znovu hostí přehlídku aktuálních komedií profesionálních divadel. Lidé uvidí 7 soutěžních představení. Letošní 22. ročník potrvá od 24. do 31. ledna.

„Loni jsme měli festival kompletně připravený, ale celý jsme ho museli přesunout na květen. Situace ale byla úplně stejná. Komedie se opravdu nedá hrát bez diváků. Festival je pro lidi a museli jsme ho odsunout,“ vzpomíná dramaturgyně Grand festivalu smíchu z Východočeského divadla Pardubice Jana Uherová.

Náročný výběr

Právě Uherová objíždí scény a volí inscenace, které se utkají o titul Komedie roku. „Vybírala jsem z těch dvou okleštěných covidových sezón. Něco zůstalo z loňské nabídky a máme tam i pár horkých novinek. Jezdit jsem mohla až někdy od června. Od září se zase už věci nasazovaly v rychlém tempu a člověk to skoro vůbec nestíhal.

Jana Uherová

Některá představení si tak musela jenom pustit z nahrávek. „Naštěstí byly vesměs s diváky. Když se tam směje jenom režisér, aby herce v generálkovém týdnu podpořil, tak je to příšerné. Není to tak průkazné. Divák komedii, hercům hrozně pomáhá. Nezdá se to, ale pokud nemáte partnera, tak vlastně hrajete trochu jinak. Chybí tam ta fantastická a nutná chemie.“

Na festivalové publikum dramaturgyně apeluje: „Strašná doba si žádá výjimečné činy. Ráda bych vyzvala diváky, kteří přijdou, ať se smějí nahlas. Jenom úsměv nestačí. Herci atmosféru cítí, ale úsměv přes respirátor nevidí. Potřebují to slyšet. Bude fajn, když se lidé budou smát o trochu hlasitěji než obvykle.“

Veselý týden

Vybraná představení jsou vzájemně velmi rozdílná. Nabídka je podle Uherové širokospektrální jako ještě možná nikdy. „Slovácké divadlo Uherské Hradiště přiveze bláznivou komedii s detektivní zápletkou Prokletí nefritového škorpiona. Činoherní divadlo z Ústí nad Labem bude soutěžit s titulem Americký bizon, drsnou komedií o přátelství a zradě. Městské divadlo Brno uvede romantickou muzikálovou komedii První rande.“

V soutěžní sekci je taky satirická komedie Ošklivec pražského Činoherního klubu s Vojtěchem Kotkem a dalšími herci, revuální kabaret Semafor Divadla F. X. Šaldy Liberec a klasická komedie z divadelního prostředí Bez roucha z repertoáru Divadla v Dlouhé. Domácí pardubický soubor vybral na festival komedii Společenstvo vlastníků.

Festival má i nesoutěžní sekci. Doprovodná představení uvede na Malé scéně ve dvoře. Soutěžní komedie ohodnotí odborná porota. Své hlasy znovu odevzdají i sami diváci. Výsledky zazní během závěrečného Galavečera smíchu. V posunutém přímém přenosu ho posledního ledna odvysílá Česká televize. Předávat se bude i speciální Cena Genia smíchu.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související