Úspěch pardubického fotografa. Snímek Kunětické hory s kometou zaujal NASA

1. srpen 2024 08:05

Americký úřad NASA dnes publikoval jako prestižní Astronomický snímek dne fotografii s názvem Kometa Olbers za hradem Kunětická hora, jehož autorem je Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě. Snímek vznikl 28. července 2024 u obce Kunětice, odkud se periodická kometa Olbers promítala za známým východočeským hradem Kunětická hora.

Na snímku je zachycena periodická kometa 13P/Olbers za známým východočeským hradem Kunětická hora. Samotná kometa se vyjímá dvěma nápadnými ohony – modrým iontovým, zvlněným pod náporem slunečního větru, a bílým prachovým.

Kometa 13P/Olbers
Kometu objevil 6. března 1815 německý astronom Heinrich Wilhelm Olbers (1758-1840). Kometa se už od Země vzdaluje a slábne. Relativně snadno pozorovatelná bude v následujících dvou týdnech, kdy se dá před 23. hodinou vyhledat nízko nad Z až SZ obzorem v souhvězdí Velké medvědice.

Snímek vznikl na světelný 200mm teleobjektiv a citlivý fotoaparát Canon Ra na předem vypočteném místě v noci z 28. na 29. července 2024 na západním okraji obce Kunětice, odkud se hrad nachází zhruba 1,4 kilometru daleko a kometa se té noci jevila přímo za ním. Hrad je přitom kromě bezpečnostního osvětlení nasvícen jen slabým světlem vycházejícího Měsíce.

Štěstí i dobrý výpočet

Samotné focení bylo dílem velkého štěstí i připravenosti. „V neděli 28. července přešla přes české území studená fronta, která výrazně pročistila ovzduší, díky čemuž bylo možné se pokusit vyfotografovat kometu za hradem i přesto, že hrad leží mezi dvěma velmi silnými oblastmi světelného znečištění – Pardubicemi a Hradcem Králové,” popsal okolnosti focení Petr Horálek. Kometu je možné pozorovat ještě v následujících dnech, od Země se ale už vzdaluje.

autor: pta | zdroje: Petr Horálek , Fyzikální ústav v Opavě
Spustit audio

Související