Polární záře se v létě možná ještě vrátí. Vyhlížet můžete i svítící oblaka

12. červen 2024

V květnu jsme obdivovali polární záři nad Českou republikou. Jak vzniká tento fascinující jev? A čeká nás letos na nebi ještě nějaké podobné překvapení? Ptali jsme se známého českého fotografa a astronoma Petra Horálka. 

„Během slunečního cyklu se Slunce dostává do stavu, kdy hodně bouří, a to se stává jednou za jedenáct let. Během bouření uniká hodně oblaků, které obsahují nabité částice. A při optimálních vlastnostech oblaků to interaguje se zemskou atmosférou a my vidíme polární záři. Polární proto, že na pólech se vyskytuje nejčastěji. Když je aktivita vyšší, dostane se záření i do nižších zeměpisných šířek. A to se stalo v květnu několikrát a možná se ještě stane. Jen se to přesně nedá naplánovat,“ vysvětluje astrofotograf Petr Horálek.

Mnoho lidí tvrdí, že polární záře je výjimečný úkaz, který u nás dříve nebýval. Podle Petra Horálka to není pravda. „Chci zdůraznit, že nejde o žádnou předzvěst apokalypsy. Jen žijeme poprvé v době, kdy se na jakékoliv jevy dá častěji a lépe upozorňovat díky sociálním sítím a speciálním aplikacím. V roce 1989 jsme neměli mobily, kolem roku 2001 je měl jen někdo a kolem roku 2012 se teprve rozjížděly sociální sítě.“

Dnes jsme podle Horálka výrazně rychleji informováni o všem, co se teprve stane. Astronom s úsměvem vzpomíná na rok 2001, kdy byli s ostatními mladými astronomy domluveni, že ti, kteří mobily mají, přijdou k těm, kteří je nemají, a řeknou si vše potřebné. 

Léto bude na nebi bohaté

  • Když kolem slunovratu vyjdete na Sněžku, kolem půlnoci je nad severem pořád ještě světlo. Přesto je krásně vidět Mléčná dráha, ta je právě v létě nejlépe pozorovatelná. 
  • V červnu a v první polovině července můžete vyhlížet mrazivě krásná noční oblaka. 
  • Okolo 12. srpna začne letní rojení meteorů Perseid v ranních hodinách. Za nimi doporučuje Petr Horálek vycestovat daleko od měst, kde neruší světelný smog.
  • 14. a 15. srpna dojde k těsnému planetárnímu setkání. Bude to velmi vzácná konjunkce planet Marsu a Jupiteru, kterou bude možné pozorovat i z městského okna.
  • 19. srpna možná uvidíme „modrý úplněk“.
  • 21. srpna se Saturn  schová za Měsícem. Jednotlivé prstence bude možné pozorovat i malým dalekohledem.
Noční svítící oblaka

Umělé studené světlo škodí přírodě i lidskému zdraví. Jak by se to dalo změnit? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související