Ústí nad Orlicí plave proti proudu. Sníží daň z nemovitosti

16. listopad 2023

Tahle zpráva v době všeobecné drahoty určitě potěší. V Ústí se rozhodli upravit směrem dolů daň z nemovitosti. Lidé to ale poznají míň, než by mohli.

„Byl to náš volební slib. Sliby se mají plnit nejenom o Vánocích, ale i během volebního období. Už když jsme vyjednávali budoucí koalici, tak jsme své partnery upozorňovali na to, že to je pro nás závazek, přes který takzvaně nejede vlak. V koalici jsme ohledně daně z nemovitosti neměli shodu. Když jsme slib dávali, netušili jsme, do jaké situace se Česká republika stran ekonomiky dostane, jaké dopady bude mít vládní konsolidační balíček na rozpočty měst. Bylo to předmětem diskuze, přesto jsme na průsečíku celého zastupitelstva našli potřebnou nadpoloviční většinu a daň se snížila,“ popisuje starosta Petr Hájek.

Co na to rozpočet?

Městu tento výpadek příjmu pochopitelně přinese ztrátu. „Bude nám chybět nějakých 9 milionů korun. Zase nám ale jdou peníze ze správního řízení za rychlost. Máme nainstalovaný radar. Ztráta se tedy částečně kompenzuje. Občan paradoxně snížení ve své peněžence téměř nepozná. Přichází státní koeficient a daň se sníží asi jenom o 20 procent. Ale my jsme svůj slib splnili.“

Starosta Ústí nad Orlicí Petr Hájek

Co nejspíš v Ústí nad Orlicí poroste, je poplatek za odpad. „Za měsíc máme zastupitelstvo a hledáme shodu. Výše poplatku za svoz a uložení komunálního odpadu je už 4 roky neměnná, a to ve výši 690 korun. Zároveň se otevírá propad mezi příjmy a výdaji. V roce 2022 už byl rozdíl více než 5 milionů a za rok 2023 bude určitě ještě vyšší. Jsme připravení diskutovat a ruku v ruce diskutujeme i možné slevy pro malé děti anebo seniory,“ ujišťuje Hájek.

Jak pokračují úpravy v areálu bývalé Perly? Proč půjdou ztráty a nálezy na aukční portál? Kdy bude mít město svou vlajku podle pravidel? Bude novoroční ohňostroj? A co vánoční program? Poslechněte si celý rozhovor se starostou Ústí nad Orlicí.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související