Uzavřeno. Pivnická rokle mezi Skutčí a Litomyšlí prozatím mizí z turistických map

22. srpen 2024 10:15

Do Pivnické rokle na Chrudimsku se turisté nepodívají ještě minimálně několik měsíců. Uzavřená je od začátku roku, kdy se tam zbortily svahy. Původně měl být vstup omezený do poloviny prázdnin. Zákaz ale chrudimští úředníci prodloužili.

Co se v Pivnické rokli stalo? Na konci loňského roku se několikrát prudce změnilo počasí, silný mráz vystřídala obleva, hodně pršelo, o svátcích se na několika místech v regionu vylily řeky. To všechno dohromady způsobilo, že se svahy v Pivnické rokli daly do pohybu, někde se půda úplně sesunula a vzala s sebou i stromy.

Zákaz vstupu do lesů

Obec nechala nebezpečné místo označit páskami, následoval oficiální zákaz vstupu vydaný Městským úřadem v Chrudimi. Formálně se zákaz týká vstupu do lesů, ve kterých Pivnická rokle leží. A původně platil do konce července.

Pivnická rokle v přírodní rezervaci Maštale

Jenže vlastník pozemků požádal o jeho prodloužení, protože se fakticky nic nezměnilo a nebezpečí trvá dál. Stěny rokle jsou nestabilní, hrozí další pády stromů a trvá tedy riziko, že by se turisté mohli nějak zranit. Zákaz vstupu je prodloužený do konce letošního října.

Kdy by se návštěvníci mohli do rokle znovu podívat, se dá jen těžko odhadnout. Rokle je obtížně přístupná, nasazení techniky by bylo velmi komplikované. Navíc tam platí poměrně přísná pravidla ochrany pro celé území přírodní památky.

Pokud se majiteli nepodaří riziková místa zajistit, může požádat o další prodloužení zákazu vstupu, jako už se to jednou stalo. Podle zákona je možné termín posunout až o další tři měsíce.

Spustit audio

Související