V armádním retroměstečku v Pardubicích se představila padesátka legendárních Vétřiesek

28. září 2014

Vétřieska, ventra nebo vejtřaska. Všechny zkratky označují legendární nákladní vůz Praga V3S, který v armádě sloužil padesát let. Řídily ho tisíce vojáků a existovala stovka nejrůznějších verzí. Vejtřaskáři měli tento víkend sraz na akci Retroměstečko v Pardubicích. A i když se jejich stroje už pomalu řadí mezi veterány, tvrdohlavě trvají na svém - lepší auto neexistuje.

„Praga V3S, označení AV3, je jich dochovaných hrozně málo. Je vyprošťovací a jeřábová. Konstrukčně je velmi dobrá, jezdíme s ní terénem a její prostupnost je úžasná. Samozřejmě je už zastaralá, slabý motor, žádné synchrony, ale taky žádná elektrika. Dnešní vozidla se bez elektriky ani neodemknou,“ představuje svůj vůz jeden z účastníků srazu.

V Pardubicích je teď největší koncentrace V3S v republice, přibližně 50 kusů. Sehnat všechny vyráběné verze je podle organizátora Pavla Ceradského velmi složité.

„To se nedá, já jsem to jednou počítal a vyšlo mi něco přes stovku. Armáda do nich cpala vše, co šlo, umývárny, zubní ambulance, ozdravovnu, sprchy, polní nemocnici. Bylo a je to úžasný vozidlo, který do dneška nemá konkurenci.“

O tom, že jsou V3Sky stále v kursu svědčí i to, že před 10 lety se pořizovací cena pohybovala kolem 5 až 10 tisíc. Teď začíná na 50 tisících.

autor: kop
Spustit audio