V Brandýse nad Orlicí nezabloudíte. Pokud sami nechcete

V malebném městečku v údolí Tiché Orlice se jen tak neztratíte. Pohltí-li vás ale tamní Labyrint, přírodní bludiště, pak můžete bloudit desítky minut a nachodíte přes jeden kilometr!

Brandýs nad Orlicí je poklidné městečko, které leží v sevřeném údolí řeky. Díky tomu se také příliš nemůže rozšiřovat, a tak má Brandýs už po staletí v podstatě stejný počet obyvatel.

Ve 13. století tu dal Jindřich z Brandýsa, který pocházel ze saského Brandisa, postavit poměrně velký hrad. Jeho zřícenina dodnes stojí nad městem a v současné době se opravuje. Jedna z nejslavnějších etap v dějinách města se váže k pobytu Jana Amose Komenského a dalších českých bratří.

Na konci 19. století se Brandýs stal lázeňským městem. Kdysi Vodoléčebný, dnes Rehabilitační ústav je v provozu už 116 let. V jeho parku, který je památkově chráněný, mohou relaxovat nejen zdejší klienti, procházku vám zpříjemní i voliéry s jihoamerickými papoušky nebo nosály.

Rehabilitační ústav Brandýs nad Orlicí

Do Brandýsa nad Orlicí vede cyklostezka z Chocně a Ústí nad Orlicí, v létě se na lodi z půjčovny můžete projet i po Tiché Orlici.

Hrad

Zřícenina středověkého hradu nad městem je zapsaná na seznam nejohroženějších památek v Česku. O její zachování se snaží místní Spolek za záchranu hradu Brandýs nad Orlicí. V současné době na hradě probíhají stavební úpravy, zpevňuje se zdivo a na své místo by se tak mohlo vrátit i renesanční okno, které se předloni zbortilo.

Snahou spolku i města Brandýsa je památku nejen zachovat pro budoucí generace, ale vybudovat tu pro turisty třeba vyhlídku nebo zázemí pro kulturní akce.

Jaroslav Malátek

0:00
/
0:00

V Brandýse už léta žije a stále tvoří malíř Jaroslav Malátek. který oslaví 92. narozeniny. Jeho tvorba, silně ovlivněné kubismem, odráží zážitky druhé světové války, tragické světové události posledních let, na druhé straně samozřejmě i romantickou podobu Podorlicka.


Pamětní síň J. A. Komenského
Nachází se na stejnojmenném náměstí na Obecním úřadu. Otevřená je v úřední dny a hodiny.
Labyrint – přírodní bludiště
V květnu, červnu a v září je labyrint otevřený o sobotách a nedělích od 9 do 17 hodin. V červenci a srpnu pak denně od 9 do 18 hodin, s polední přestávkou. Hromadné výpravy lze mimořádně objednávat i pro všední dny během května, června a září nejméně tři dny předem na čísle 732 145 114.

Centrum Jednoty bratrské

Brandýs nad Orlicí byl už od druhé poloviny 15. století významným střediskem Jednoty bratrské. Před 450 lety se tu narodil Karel starší ze Žerotína, který v pobělohorské době poskytl azyl řadě českých kněží.

Mezi nimi byl i Jan Amos Komenský, který v Brandýse pobýval v letech 1622 – 1625. Oženil se tady a také napsal slavné dílo Labyrint světa a ráj srdce.

Stopu J. A. Komenského v Brandýse připomíná jeho pomník, v pamětní síni na radnici si můžete prohlédnout kopii svatební smlouvy. Dílo Jana Amose Komenského inspirovalo i tvůrce přírodního labyrintu.

Pokud chcete, můžete se ztratit

0:00
/
0:00

Pokud navštívíte Brandýs nad Orlicí, stojí za to vydat se k přírodnímu labyrintu na břehu Tiché Orlice. Spolek Brandýs ve světě ho vybudoval na ose pomníku Jana Amose Komenského. Linie bludiště tvoří geometricky vysazené habry, které dosahují výšky dvou metrů. Průměrná délka bloudění se pohybuje okolo dvaceti minut. Dosáhnout byste samozřejmě měli středu, tedy „srdce“ bludiště s plastikou hada i malou vyhlídkou.

0:00
/
0:00
autor: BRA
Spustit audio