V České republice hledám příběhy, říká světově uznávaný spisovatel Robert Fulghum

18. říjen 2019

Spisovatel Robert Fulghum přijel do České republiky představit svůj nejnovější román. „Pouze vyprávím příběhy,“ tvrdí sám o sobě populární autor, pro kterého se Čechy staly zdrojem inspirace pro řadu jeho knih.

Robert Fulghum je autorem více než dvaceti děl, který si získal popularitu mezi čtenáři po celém světě díky svým knížkám s drobnými úvahami. „Píšu pro Čechy, což je velice nezvyklé, protože jsem Američan. Musím proto znát větší část české historie. Vím, jak temná v některých dobách byla a jak stateční lidé tady jsou. Když se český lid v jednu chvíli vzepřel, podařilo se mu získat to, co chtěl,“ říká Robert Fulghum.

Cílem cest spisovatele Roberta Fulghuma je hledání příběhů. Přiznává, že když je v Čechách, snaží se myslet jako Čech. „Většina Američanu si při slovech Česká republika vybaví pouze Prahu, já si ale představím taková místa jako například Zlín,“ vysvětluje spisovatel.

Z československých a českých dějin má s Českou republikou spojená především velká jména prezidentů a spisovatelů jako Tomáše Garrigua Masaryka, Václava Havla, Franze Kafku, Milana Kunderu nebo režiséra a herce Miloš Formana. S prezidentem Václavem Havlem se dokonce osobně setkal. „Myslel jsem si, že potkám vysokého, statného muže, ale poznal jsem menšího, vlídného pána, se kterým jsem mohl mluvit o čemkoliv,“ vzpomíná Robert Fulghum.

Spisovatel kovbojem

Před tím, než se Robert Fulghum vydal na dráhu spisovatele, živil se jako kovboj. Jak sám říká, k profesi měl blízko díky svému dětství na venkově. Na střední škole pak bylo jeho snem stát se kovbojem rodea. Vzpomínkou na tyto časy jsou mimo jiné i jeho jizvy na pravé ruce, kterou se držel, aby z býka nespadnul.

Od dráhy profesionálního kovboje ho nakonec odvedlo studium na vysoké škole. Rekreačním kovbojem se ale stával pravidelně během prázdnin po dalších šest let. Upozorňuje však, že rozhodně nejde o romantickou práci. „Pravá práce kovboje je nesmírně obtížná a liší se od toho, co známe z filmů s Johnem Waynem a starých westernů. Na druhé straně je pravda, že kovbojové velice přitahují dívky. Proto jsem se jím vlastně chtěl stát,“ směje se Robert Fulghum.

O budoucnost literatury se nemusíme bát

Nová kniha Roberta Fulghuma nese název U Devíti draků a jedné ovce a odehrává se v České republice. Během psaní v americkém Utahu se autor spoléhá na své zkušenosti a představivost, informace si pak ověřuje během svých cest po České republice nebo prostřednictvím svého překladatele.

Příběhy se podle spisovatele Roberta Fulghuma budou číst neustále. Neuráží ho však ani audioknihy. „Jakýkoli způsob, jak čtenáři příběh načerpají, je správný,“ tvrdí Robert Fulghum. „Jsem vypravěč a vyprávím tedy příběhy. Ty se s lidstvem táhnou už od počátku. Audiokniha je jen pokračování velmi staré tradice,“ dodává spisovatel.

Letošní zastávka není poslední návštěvou Roberta Fulghuma v Čechách. „V České republice jsem podesáté a navštívil jsem už mnoho měst. Možná jsem byl na více místech, než většina Čechů,“ říká spisovatel. Kdy Robert Fulghum opět navštíví Českou republiku, se dozvíte v záznamu pořadu.

Spustit audio