V Českomoravském pomezí se můžete schladit na vodních valech, ale i nažhavit letní soutěží

24. červenec 2018

Českomoravské pomezí lemuje historická hranice mezi Čechami a Moravou a je vymezeno pěti hlavními městy, které stojí za návštěvu. Patří mezi ně Litomyšl, Polička, Moravská Třebová, Svitavy i Vysoké Mýto.

V tomto kraji si na své přijdou rodiny s dětmi, aktivní senioři i milovníci městské a kulturní turistiky. „Do našeho regionu nepatří jen hrady a zámky, ale určitě to je i krásná příroda. Vyrazit můžete do pískovcových skal ukrytých v Toulovcových Maštalích, kde vás okouzlí kaňony, rokle a malebná údolí. Do Českomoravského pomezí spadá i část Žďárských vrchů na Poličsku.“ Můžete navštívit Telecí, Lucký vrch a kochat se i lidovou architekturou.

Zkraťte si trasu Cyklobusem nově i z Pardubic

Pro milovníky cyklistiky a turistiky funguje 5 linek cyklobusů.  Lidé se tak dostanou třeba na zámek v Nových Hradech, k Hřebečské důlní stezce, na rozhlednu Terezka i na Kozlovský kopec.

Cyklobusy vyjíždějí také do Orlických hor a na Králický Sněžník. Jedna z nových linek míří do pomezí přímo z Pardubic pře Chrudim, Seč až do Proseče.

Zapojte se do soutěže Kouzelné putování Českomoravským pomezím

Rodiny s malými ratolestmi jistě ocení úzkokolejku v Mladějově spojenou s projížďkami vláčkem. Velkým lákadlem je i muzeum historických vozidel ve Vysokém Mýtě.

První republika - zlaté časy pro nápadité karosáře

Muzeum českého karosářství

Karosář,  to je řemeslo, které dnes patří k těm skoro zapomenutým. Karosáři zazářili na podnikatelském nebi za První republiky.

„Jsme velice vděční těmto návštěvníkům, a proto jsme už po čtvrté pro ně připravili soutěž, která propojuje 25 turistických atraktivit regionu. Pokud některé z nich navštívíte, můžete si vyzvednout samolepku s obrázkem tohoto místa. V dolní části najdete kupóny, které se postupně sbírají. Podle jejich počtu vás odmění v infocentrech malou drobností, nebo můžete hrát o velké ceny, jako jsou víkendové pobyty, nebo vstupenky na Smetanovu Litomyšl,“ dodává Jiří Zámečník, manager cestovního ruchu.

I voda vás v Českomoravském pomezí může zabavit

Za návštěvu určitě stojí i litomyšlské vodní valy u řeky Loučné. „Zdejší zóna byla zrevitalizována včetně hřiště se speciálními netradičními atrakcemi. Kousek od Svitav leží Vodárenský les, místo dřívějších zdrojů vody pro město Svitavy. Turisté zde mají možnost projít se přírodní parkem plným lávek, mostků a chodníčků. Vše je propojeno naučnou stezkou. Nechybí ani interaktivní stanoviště pro děti, kde si mohou pohrát,“ říká Jiří Zámečník.

Na webových stránkách ČMP najdete i několik tipů, jak si sestavit vícedenní pobyt. Fanoušci moderních technologií si mohou nainstalovat do mobilů i dvě nové aplikace. Které to jsou a jak fungují, si poslechněte ze záznamu.

Pozvánka na nejbližší akce:

Divadelní pouť 2018 4. 8. - 5. 8. 2018 hrad Svojanov
Vzpomínková jízda na Elišku a Čeňka Junkovy 10. 8. 2018 - 12. 8. 2018 -Zámecké návrší (Litomyšl)

autor: Věra Říhová
Spustit audio