V Chrasti staví překážku pro piráty silnic. Kruhový objezd bude do zimy

20. říjen 2020

Nejvytíženější dvojka v Pardubickém kraji vede přímo přes chrastecké náměstí. Silnice druhé třídy z Chrudimi do Skutče se taky kříží se směry na Hlinsko a Rosice. Milovníci pedálů na podlaze tam navíc často překračují rychlost.

Přítrž je už doslova na cestě. Na kruhový objezd se těší i starosta Vojtěch Krňanský. V souvislosti s aktuální stavbou čekal ještě horší komplikace. „Doprava je řízená kyvadlově semafory. Všechno běží podle plánu a doufám, že začátkem prosince budeme jezdit po kruhovém objezdu,“ říká.

Tím ale dopravní plány nekončí. V Chrasti chtějí ještě vjezdové brány, aby auta musela zpomalit. „Taky kreslíme nové chodníky, budeme podávat žádost o dotaci v Podlažicích, kde jsme dodělali kanalizaci. Kruhový objezd je první střípek z mozaiky, kam bychom se chtěli dostat.“

Kultuře chybí zázemí

Momentálně v zemi stojí kulturní dění. Chrast není výjimkou. Přesto o kultuře přemýšlejí. Na akce tam mají jenom sokolovnu, která ani není v majetku města. „Jsme ve stádiu projektování studie nového společensko-kulturního centra navazujícího na takový komplex s novou radnicí. Bylo by to v prostorách budovy bývalého kina, která je jinak v havarijním stavu a předurčená k demolici,“ popisuje starosta.

Centrum by zároveň mělo nahradit letní divadlo. Dřívější opravy velkého amfiteátru považuje Krňanský za nekoncepční. „Je to jako když udělám městskou komunikaci s novým asfaltem a za rok ji rozkopu, abych udělal přeložku plynu. Chybí projekt. Tady se jeviště nahradilo betonovou deskou, která zničila ráz toho hezkého, co tam bylo.“

Nákup u branky

V neposlední řadě teď Chrast obnovila jarní službu rozvozu potravin a léků. „Počty nakažených koronavirem rostou a my se snažíme ochránit nejrizikovější skupinu, což jsou senioři a různí lidé se zdravotním handicapem. Službu nabízíme taky lidem v karanténě anebo nakaženým. Objednávky eviduje kolegyně. Nákup následně necháme za brankou. Lidé platí bankovním převodem, aby to bylo co nejbezpečnější,“ dodává Krňanský.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související