V Chrasti začala přestavba problémové křižovatky. Na kruhový objezd město čeká přes 10 let

26. září 2020

Přes Chrast na Chrudimsku by se mělo jezdit bezpečněji. Dělníci tam pracují na úpravě rizikové křižovatky kousek od centra. O její přestavbě na kruhový objezd se mluvilo dlouho, třeba i po tragické nehodě v roce 2008, kdy tam zemřeli dva lidé. Čekání už potrvá jen pár měsíců.

V místě se kříží dva hlavní směry. Přímo středem Chrasti vede silnice na Chrudim a Skuteč, kudy každý den projedou stovky aut.  A kousek od náměstí ji přetíná výjezd na Hlinsko. Kvůli hustému provozu je pak někdy složité bezpečně odbočit, nebo hlavní silnici přejet. A navíc je to rovný úsek, kde často řidiči porušují předepsanou padesátku.

Objížďka, semafory

Se stavbou souvisí i dopravní omezení, nedá se projet ve směru na Hlinsko, ale řidiči si moc nezajedou, objíždka vede sousedními ulicemi a přes Horku. První etapa potrvá do prvního listopadu. Pak se dělníci přestěhují na hlavní silnici Chrudim-Chrast-Skuteč, ale bude zavřená vždy jen polovina křižovatky - zůstane střídavý průjezd řízený semafory.

Na přestavbu má firma tři měsíce. Všechno by mělo být hotové před Vánocemi. Úprava křižovatky bude stát 14 milionů korun a Chrast má ještě další plány, jak dopravu zklidnit. Radnice tak chce do budoucna třeba prosadit i stavbu vjezdových bran na všech důležitých přístupových cestách do města, tak aby auta prostě zpomalit musela.

Spustit audio

Související