V Chrudim chtějí přifouknout rozpočet na opravu sportovní haly, 120 milionů by nemuselo stačit

1. září 2022 11:13

120 milionů na opravu sportovní haly v Chrudimi by nemuselo stačit. Pořád sice ještě neskončila soutěž na dodavatele stavby, radnice už ale navrhuje navýšení původního limitu. Vysvětluje to hlavně zdražováním stavebních materiálů, ale třeba i energií.

Radnice navrhuje navýšit limit na 150 milionů korun. Neznamená to ale, že by se pravidla vypsané zakázky měnila. Ta má pořád strop 120 milionů korun. Rezerva je podle radnice nutná na pokrytí dalších nákladů, jako je třeba technický dozor nebo různé nečekané vícepráce. Dá se to pochopit jako signál, že vedení města počítá s tím, že oprava a přístavba haly bude dražší, než byl poslední odhad.

Pojistka proti inflaci

Sportovní hala v Chrudimi

Jde o náročnou stavbu, která zasáhne nejen celou budovu haly, ale i vnitřní vybavení. A zdražilo v podstatě všechno - od základních materiálů, přes pohonné hmoty po energie. Smlouva s dodavatelem má proto obsahovat inflační doložku, která by reagovala na vývoj cen. O rozdíl mezi původním odhadem a konečnou cenou se má město podělit s firmou zhruba napůl. Radnice chce mít jistotu, že se zakázku podaří vysoutěžit a také dokončit.

Termín začátku opravy bude záviset na výsledku soutěže. Vítěze i podmínky smlouvy by mělo potvrdit nové zastupitelstvo, o jeho složení rozhodnou podzimní komunální volby. Termín zahájení prací je stanovený na leden příštího roku a přestavba haly potrvá do srpna 2024.

Spustit audio

Související