Nejdřív opravit starou, potom postavit novou, teď zase opravit. Chrudim neví, co se sportovní halou

21. září 2020

Chrudimi reálně hrozí, že přijde o Sportovní halu. Deset let tam chystají opravu zastaralé budovy, kterou využívají nejrůznější kluby a oddíly - od gymnastek, přes florbalisty až třeba po mažoretky. Jenže vedení města se nemůže dohodnout, jestli se rekonstrukce haly vyplatí.

Původní návrh přestavby radnice zarazila kvůli tomu, že by byla škoda nevyužít šanci a vypsala architektonickou soutěž. Stála přes milion korun a nestalo se nic. Přestavba haly by byla drahá - odhadem za 120 milionů korun.

Před třemi lety se tak zastupitelé města dohodli, že bude jednodušší postavit novou halu, na zelené louce, kde nebudou žádné limity, a bude mít širší využití. Jenže teď vedení Chrudimi přišlo zase s opačným návrhem - stav haly je tak špatný, a nová tak vzdálená, že je potřeba pořadí zase obrátit.

Čtěte také

A dohoda není zase žádná. Chrudimská radnice spěchá, tvrdí, že by mohla získat dotaci na první etapu rekonstrukce haly - která by stála kolem šedesáti milionů. Celkový odhad je ale zase dvojnásobek. Zastupitelé města přípravu zablokovali, tím že neschválili peníze na projekt. Podle opozice jde poslední obrat proti tomu, na čem se vedení města dohodlo posledně - tedy dát přednost nové hale.

Jak dlouho ještě původní budova může vydržet? Podle starosty Chrudimi Františka Pilného (ANO) se skutečně může stát, že se hala zavře. Pokud se tedy na nějaké formě opravy chrudimští nedohodnou. Případnou žádost o dotaci musí Chrudim podat příští rok v létě.

Budova je celkově zastaralá, má poškozenou střechu, takže bez nějakého většího zásahu nevydrží déle než několik málo let a kdykoli může přijít porucha, která provoz zastaví.

Spustit audio

Související