V Chrudimi hledá ztracené psy ČIPES. Je rychlejší než komerční registry

1. červenec 2020 11:16

V Chrudimi spustili vlastní registr psů. Jmenuje se ČIPES a má jen jediný účel. Zabránit tomu, aby ztracená zvířata skončila v útulku, ale aby se naopak co nejdřív dostala zase zpátky domů.

Přihlášení do systému je velmi jednoduché. Stačí se dostat na stránky registru, kde je formulář. V něm majitel vyplní číslo čipu nebo tetování zvířete, jeho jméno a také svoje jméno. Tento kontakt strážníci využijí, pokud by zaběhnutého psa našli. Může to být i víc kontaktů, třeba na další členy rodiny.

Proč další databáze?

V současné době existuje několik celorepublikových registrů psů. Podle šéfa chrudimských strážníků Lukáše Dvořáka je vlastní databáze nejsnadnější a nejrychlejší způsob jak zjistit, komu pes patří.

Odpadá tak často stresující odchyt a převoz zvířete do útulku. Do soukromých registrů totiž strážníci nemají přístup, musí kontaktovat správce stránek a to je třeba o víkendu problém. S využitím vlastních dat za minutu vědí, komu zvíře patří. Pokud je tedy v systému zaregistrované.

ČIPES je to novinka stará pár dnů, takže se teprve rozjíždí. Zatím se do databáze zapsalo skoro 40 lidí. Ale nemusí být jen z Chrudimi - ČIPES je otevřený i pro chovatele z okolních měst a obcí, kteří o něj budou mít zájem.

Spustit audio

Související