Za psa bez čipu hrozí po Novém roce pokuta 20 tisíc. Existují ale výjimky

26. říjen 2019
Veterinář aplikuje psovi mikročip

Od 1. ledna 2020 musí být každý pes v České republice očipovaný. Na zvíře bez čipu bude veterinární správa nahlížet jako na nevakcinované. A majiteli hrozí pokuta až 20 tisíc korun.

Každý pes starší půl roku bude muset mít od Nového roku čip. Jedinou výjimku tvoří psi s viditelným tetováním, provedeným před červencem roku 2011. Po tzv. očipování by majitelé měli sami ve vlastním zájmu zaevidovat zvíře do jednoho z registrů v České republice. Veterinární lékařka Lída Růžková doporučuje Národní registr majitelů zvířat. Registraci lze provést i online.

Čip je jen číslo

Samotný čip žádné totiž informace kromě čísla nenese. Teprve na základě žádosti majitele registr zaeviduje další informace o psovi, které mohou pomoct při jeho případné ztrátě. Například městská policie by měla mít k dispozici čtečku, která dokáže nalezené zvíře v databázi vyhledat.

Čipování psů (ilustrační foto)

Hlavní důvod k čipování je ale jiný – slouží k tomu, abychom mohli psa identifikovat a zjistit, zda má očkování proti vzteklině. „Pokud přiložíme ke zvířeti čtečku a pes čip mít nebude, nesmíme psa očkovat, dodává veterinářka.

Neočipovaný pes se tedy od nového roku bude považovat za neoočkovaného. Pokud to státní nebo krajská veterinární správa zjistí, hrozí majiteli až 20 tisíc korun pokuty.

Nejlevnější čip neznamená nejlepší

Samotný čip stojí od 400 do 800 korun. U levnějších variant zpravidla bývá zvlášť poplatek za registraci zvířete do databáze. Velikost čipu je menší než zrnko rýže, zavedení je téměř bezbolestné. Ideálním místem je levá strana krku pod obojkem.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.