V Chrudimi krasobruslí jenom holky. Kluci dlouho nevydrží

5. únor 2016

Krasobruslení je velká dřina a taky docela drahý sport. I tak ale třeba Chrudim hlásí velký zájem o tento sport z dětských řad.

„Jezdí k nám chrudimské děti, ale i děti z Heřmanova Městce, od Hlinska, dokonce z Pardubic. Máme z čeho vybírat a úroveň je u nás opravdu dobrá, čím dál lepší. Na nedostatek talentů si nemůžeme stěžovat,“ říká za Kraso Chrudim Barbora Jirsová.

Průkopníci fungují deset let

Veřejná bruslení bývají ve městě hojně navštěvovaná, ale organizované krasobruslení tam prý až do roku 2006 chybělo. „Začínali jsme nejdřív s nedělními kurzy bruslení pod hlavičkou Sportovních areálů Chrudim. Vzpomínám si na první kurz, který celkem absolvovalo 25 dětí. Dnes už každou sezónu organizujeme dva kurzy, oba s daleko vyšším počtem účastníků. Za těch deset let jsme se rozrostli opravdu pěkně,“ libuje si Jirsová.

„Zkoušeli jsme nabízet i školní kurzy bruslení. Spolupracovali jsme s různými chrudimskými školami. Pak se našlo pár dětí, které chtěly trochu víc. Začali jsme se scházet častěji než jednou týdně. Jsou z toho tedy tři dny v týdnu, kdy bruslíme. V roce 2014 jsme založili náš spolek Kraso Chrudim. Už funguje jako samostatný subjekt. Zaregistrovali jsme ho do Českého krasobruslařského svazu. Kapacita je omezená, aby se děti vešly na led. V kurzech máme spoustu dětí od malých až skoro po dospělé. I skupinu dospělých jsme měli.“

Kraso Chrudim tvoří výhradně ženy a dívky. „Měli jsme asi tři členy, ale chlapci nevydrží dlouho,“ usmívá se Barbora Jirsová.

Sport podpořený dalšími sporty

Rozhodně si krasobruslení nemůžeme představovat jenom jako bruslení na ledě. „Sestává z přípravy na suchu. Potřebujete mít dobrou fyzickou kondici. Musíte umět skoky, takže připravujete techniku. Děti musí mít ladné pohyby, hodí se jakýkoliv balet, tanec. Rozsah pohybu zvětšuje gymnastika. Když si děti sundají brusle, činnost pro ně nekončí. Díky té práci na suchu máme takové výsledky, jaké máme.“

Barbora Jirsová

Jirsová taky popisuje, jak se děti učí efektní skoky: „Začíná se jednoduchými skoky s jedním obratem. Ale trénujeme i dvojité skoky, což je úspěch, protože závodíme teprve třetí sezónu.“

Kraso Chrudim pořádá v sobotu 20. února pátý ročník krasobruslařských závodů Chrudimská bruslička. Koná se na zimním stadionu celý den. Mělo by dorazit až 150 účastníků.

autor: MAL
Spustit audio