V chrudimském muzeu prožijete návrat do dětství. Nechybí Igráček ani Merkur

8. červenec 2024

S prázdninami začala v chrudimském Regionálním muzeu výstava, která představuje Československé hračky z druhé poloviny 20. století. Sbírka Ladislava Suchánka potěší nejenom děti, ale především jejich rodiče.

„Je to ten typ výstavy, kdy návštěvníci říkají - s tím jsme si hráli taky. Nejde moc o unikátnost exponátů, ale o ty emoce, které tu výstavu provázejí,“ říká ředitelka muzea Klára Habartová, která má mezi exponáty také svou oblíbenou hračku.

Sanitka, Igráček i Merkur

V několika vitrínách jsou k vidění i hračky zahraniční. To si návštěvníci ale často neuvědomují, s většinou z nich si totiž hráli a netušili, že pochází třeba z Východního Německa. Za všechny můžeme jmenovat třeba legendární sanitku. Zájem ale vzbudí určitě i autobusy na dálkové ovládání, Igráčci, stavebnice Merkur, panenky Zuzanka a František, které byly snad v každé domácnosti a řada dalších.

Čtěte také

„Je tam třeba kuchyňské nádobíčko pro slečny. Měly jsme k tomu se sestrou krásnou kredenc a místo toho, aby to skončilo na půdě, tak je teď v dětském pokojíčku v expozici domácnosti správce panství na Rychmburku,“ zve Klára Habartová také k návštěvě hradu, který má Regionální muzeum ve správě.

Na vystavené hračky se sice nesmí sahat, ale pro děti je v muzeu připravený dětský koutek, kde si budou moci zahrát pexeso, případně si vytvořit své vlastní, skládat z kartonových cihel domečky, nebo si v dílničce vyzdobit svoji látkovou tašku. Výstava potrvá v Regionálním muzeu v Chrudimi do 22. září.

Spustit audio

Související