V Hlinsku poznáte sami sebe. Mozek potrápíte hlavolamy a tělo hřebíky

16. únor 2016

Na východ Čech doputovala z Liberce interaktivní, zábavná a vzdělávací výstava. Koná se ve Společenském domě v centru Hlinska. A její název zní jasně: Poznávej se!

„My jsme podobnou výstavu pořádali před dvěma lety pod názvem Hry a klamy. Současná výstava na ni volně navazuje. Věnuje se víc lidskému tělu, smyslům, klamům, které právě smysly mohou vykazovat. Je tam přes šedesát exponátů, většina trojrozměrných a opravdu velkých. Přivezl nám je kamion,“ říká k putovní výstavě iQparku Liberec vedoucí Městského kulturního klubu Hlinečan Petr Sedlák.

Zážitky a poznání

Návštěvníci si budou moci zkušebně sednout na hřebíky jako fakíři, sestavit si lidské tělo, vyzkoušet si vlastní čich, zahrát si zvukové pexeso, změřit si hlasitost vlastního výkřiku nebo elektrický odpor vlastního těla. Motto výstavy? Dotýkat se exponátů přikázáno! „Nebude chybět ani velký panel plný tyčinek, do kterého se návštěvník opře a z druhé strany se objeví jeho kontura, obrysy,“ doplňuje Sedlák.


Datum konání: 22.2. – 30.4.2016
Návštěvní doba: Po – Pá: 8 – 17, So, Ne, svátky: 9 – 17
Místo výstavy: Společenský dům (křižovatka Komenského a Čelakovského ul. čp.486, Hlinsko)

Na výstavě najde své místo plno hlavolamů. „Kdo tam přijde, může tam strávit prakticky neomezeně dlouhou dobu. Otevřeno máme denně včetně Velikonoc, a to už od 22. února až do konce dubna.“ Výstava se záměrně otevírá se startem jarních prázdnin v Pardubickém kraji.

Pro někoho by mohla být taky příjemně fyzicky náročná. „Máme tam balanční podložku k vyzkoušení rovnováhy a třeba i pedalo. To má čtyři kolečka, je to takové zvláštní kráčedlo. Chvíli se s ním jde dobře, ale po pěti krocích je to docela námaha,“ přiznává Petr Sedlák.

Kulturní život ve městě

Městský kulturní klub Hlinečan je podle Sedláka v Hlinsku hlavně proto, aby se staral o kulturu. „Působíme zejména v multifunkčním centru. Co se týká divadel, není problém do Hlinska různé soubory pozvat. Ale jsou hvězdy, které člověk uhání několik let. Spíš dostat lidi do divadla je někdy větší problém.“

V nejbližší době se Hlinsko těší na koncert Anety Langerové i Jana Nedvěda, představení Můj báječný rozvod s Eliškou Balzerovou nebo na přednášku o podzemních objektech vybudovaných člověkem.

autor: MAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.