V Horním Jelení budou i Panamci

13. červenec 2015

Horní Jelení hostí od středy 15. 7. 2015 Český hudební tábor mládeže. Co si pod tím představit? Ředitel tábora Josef Kušička říká, že především hudbu.

Účastníci tábora jsou ve věku od 8 do 19 let. To je ve srovnání s většinou jiných táborů rozdíl. Na nich jsou v roli účastníků maximálně patnáctiletí. Po patnáctém roce totiž mladí hudebníci často vyzrávají, takže je možné pouštět se do náročnějších skladeb. Tábor se zaměřuje na klasiku a souhru ve velkých orchestrech. Na táboře jsou dechové i smyčcové orchestry. Nechybí zobcové flétny, harfa a klavír.

Návraty a exotika

Mnoho účastníků tábora se na něj každoročně vrací. Platí to i o lektorech. I když letos jsou tu i nováčci, dirigenti u obou orchestrů. Symfonický dechový orchestr a jazz band bude vystupovat pod taktovkou bývalého dirigenta orchestru armády Spojených států plk. Dr. Thomase Palmatiera. Smyčcový a symfonický orchestr přijede dirigovat mladá americká dirigentka Laura Rasmussen. Účastníci jsou nejen z Česka. Přijeli i Litevci, Srbové nebo Panamci! V Horním jelení nejsou Panamci poprvé. Na východ Čech se dostali skrz českou konzulku v Panamě. Organizátoři každoročně obesílají všechny zastupitelské úřady České republiky v zahraničí. A v tomto případě to vyšlo.


Napsali o hudebním táboře
Tábor mi přinesl zkušenosti ve hře v orchestru. Našla jsem si nové přátele, nové kontakty. Přípravu na konzervatoř. K. Š., 15 let, harfa.
Díky tomuto táboru jsem poznala spousty nových lidí a vyzkoušela jsem i něco nového. Zúčastnila jsem se již potřetí a nikdy jsem nebyla zklamaná, takže DĚKUJI! 3x I LOVE ČHTM! A. V., 12 let, klavírní souhra

Na táboře se i zpívá

Před dvěma lety otevřeli v Horním Jelení obor Mezinárodní pěvecký sbor. Převládají čeští účastníci. Objevila se ale i účastnice z Turecka, která zvládla nastudovat i písně v češtině. A co odpočinek? Mladí muzikanti prý prostě nejraději odpočívají zase hudbou. Při volitelných aktivitách je oblíbený táborový jazzband.

Přijďte se na muzikanty podívat, pořádají koncert

Sezónu zahájí ve středu 15. července v 19.30 recitál slovenských umělců v podání houslistky Lucie Vaníčkové za doprovodu harfenistky Antónie Petrákové. Pro účastníky tábora i veřejnost jsou po celou sezónu připravena vystoupení účastníků i pozvaných hostů, které se konají v areálu tábora každý den od 19:30, s výjimkou 25.7. a 1.8.2015, kdy probíhají vystoupení účastníků po celý den. V neděli 19. července bude novinkou výjezdní koncert hlavních oborů tábora na zámku v Doudlebách nad Orlicí se začátkem ve 14:30.

Rekreační zařízení Radost - Horní Jelení
autor: nov
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.