V kraji budou 4 drive-in volební místnosti. Nemocní si můžou zavolat komisi domů

29. září 2020 08:10

Letošní krajské volby budou kvůli koronavirové pandemii výrazně náročnější na přípravu a organizaci. Úředníci pardubického krajského úřadu už projednali s Armádou České republiky, kde budou mobilní stanoviště pro voliče v karanténě. Případnou pomoc nabízejí i hasiči.

Drive-in centra budou v každém okrese kraje, tedy na čtyřech místech: v Pardubicích to bude u zimního stadionu na Sukově třídě, v Chrudimi v areálu Aeroklubu v ulici Sečská, v Ústí nad Orlicí na parkovišti u aquaparku a ve Svitavách na parkovišti u sportovního stadionu. Armáda je začne stavět dnes kolem poledne.

Jiný termín drive-in!

Důležitá informace je, že v drive-in místech budou volby už ve středu 30. 9. od 7 do 15 hodin. A voliči musí přijet autem, nemusí se ale nahlašovat předem, jen je třeba mít trvalý pobyt v tom daném okrese. Na místě bude čtyřčlenná volební komise, tři z členů budou vojáci Armády České republiky.

„Člena volební komise doprovázejí tři příslušníci Armády České republiky jak 30. září, tak další dny, kdy budou chodit po zařízeních sociální péče a po těch, kteří jsou v karanténě a v izolaci,“ potvrdil velitel krajského ředitelství Petr Holý.

Volební komise na zavolání

Ze slov Petra Holého také vyplývá, že lidé v karanténě budou moct požádat i o volby do přenosné volební schránky. Ve dnech voleb 2. a 3. října totiž budou komise mobilní a s volební schránkou budou jezdit přímo k voličům. Ti ale musí o tuto možnost požádat prostřednictvím telefonních čísel 702 127 641 a 702 126 717.

Karanténa? Kdy volit?

Pokud jste v karanténě, máte dvě možnosti, jak volit. Ale pozor! Drive-in místa jsou otevřená pouze ve středu 30. 9 od 7 do 15 hodin. Mobilní volební komise, kterou si voliči mohou objednat telefonicky, oproti tomu budou jezdit přímo ve dnech voleb, tedy 2. a 3. října.

V každém okrese budou připravené dvě mobilní volební komise, které budou zajíždět i do pobytových zařízení, která budou kvůli nákaze uzavřená. Členové komise budou mít ochranné prostředky. Ředitel pardubického krajského úřadu Jaroslav Folprecht potvrdil, že museli zajistit ochranné obleky a respirátory.

Připravené jsou jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů, a to pro případ,  že by členové volebních komisí museli být v karanténě.

„Jde o dohodu hasičského záchranného sboru a ministerstva vnitra. Starostové dobrovolných hasičů v jednotlivých krajích byli kontaktováni dopisem, aby pomohli případně s organizací voleb. Termín voleb tak určitě není ohrožen,“ potvrdil hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Pro voliče v karanténě je den voleb zítřek od 7 do 15 hodin, ostatní půjdou k volebním urnám v pátek a v sobotu.

Spustit audio

Související