V kraji přibývají nádrže na dešťovou vodu. Pořídí je škola i nemocnice

29. květen 2023 14:15

Podle předpovědí meteorologů nás čekají dny, kdy na většině území republiky nezaprší a bude sucho. A tak by majitelům zahrad mohla na závlahu trávníků a záhonů přijít vhod voda z dešťových nádrží. Šetřit vodou z kohoutku se chystají i některé organizace zřizované Pardubickým krajem, v areálech už staví nebo plánují stavět větší nebo menší retenční dešťové nádrže, celkové náklady dosahují desítek milionů korun.

S výstavbou retenčních nádrží začali nedávno například v areálu chvaletického učiliště. Škola buduje dva zásobníky a dohromady mají kapacitu 70 kubíků. Daleko vetší zásobník s kapacitou 210 kubíků staví letos v areálu Domova pod hradem Žampach, srážkovou vodu tam budou moct používat na zavlažování místního zahradnictví a parku. A stavět plánuje i zemědělská a veterinární škola v Lanškrouně. Tam chtějí dešťovou vodu využívat k mytí kravína, napájení drůbeže, skrápění jízdáren nebo k závlaze pastvin a zeleně.

Dětské centrum i nemocnice

Pardubický kraj vybral nově tři areály, které by měly šetrněji hospodařit s dešťovou vodou. Nádrže na jímání dešťové vody ze střech mají vzniknout například v dětském centru Veská na Pardubicku. Podle ředitelky Markéty Tauberové by v areálu měli postavit tři podzemní zásobníky o objemu 16, 10 a 6 kubíků. Dohromady pojmou 32 tisíc litrů vody a v dětském centru ji budou moct používat na zálivku přilehlé zahrady. Pokud kraj získá dotaci, stavět tam nádrže začne v příštím roce. Utratit by za to měl  4,5 milionu korun a z dotace by mohl pokrýt většinu nákladů. Žádost o příspěvek podá v polovině června.

Spotřebu vody z kohoutku chtějí omezit i zdravotnická zařízení. Například nemocnice následné péče v Moravské Třebové. Kraj tam plánuje budovat nejen zásobníky na srážkovou vodu,  ale i tlakovou stanici tak, aby vodu z dešťů mohli požívat jako užitkovou vodu na splachování toalet v lůžkovém pavilonu. Celkové náklady se odhadují na 3,8 milionu korun, z dotace by mohli pokrýt dva miliony. A efektivněji chce kraj hospodařit se srážkovou vodou i v Rehabilitačním ústavu Brandýs nad Orlicí.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související