V krajině kolem Litomyšle začalo město budovat vyhlídky a odpočívky

9. září 2023 07:23

Radnice Litomyšli na Svitavsku chce zpestřit lidem vycházky v okolí města. Začaly vznikat odpočívky či vyhlídky, které navrhnou ocenění architekti. První objekt už stojí u Hlubokého rybníka, druhý je v přípravě.

„Litomyšl nedisponuje rozsáhlými lesy v bezprostřední blízkosti města. Leží v zemědělsky obdělávané krajině. Tak si město dalo za cíl nabídnout cíle vycházek v podobě drobných staveb od špičkových architektů,“ řekl starosta Daniel Brýdl (Generace 89).

Vyhlídka u Hlubokého rybníka nedaleko Litomyšle

Projekt radnice nazvala Cíle cest. Město každý rok osloví architektonickou kancelář, která zvítězila v soutěži Česká cena za architekturu. První odpočívadlo nedávno vzniklo u Hlubokého rybníka, známé také jako Stará plovárna. Autorem návrhu je architektonická kancelář ov-a. Odpočívadlo má název Oko nad rybníkem.

Stojící kontejner

Druhou stavbou je připravovaná vyhlídka od kanceláře atelier-r. Autoři navrhli spojit dva lodní kontejnery, vyplněné mají být vřetenovým schodištěm. Lidem stavba nabídne výhled na historické centrum města. Náklady budou kolem milionu korun, město chce získat dotaci.

„Uvažujeme o umístění na vrchu parku Z. Kopala,“ řekl starosta. Místo navrhují nejen architekti, varianty podává i město. Radnice buď pozemek vlastní, nebo se musí domluvit s majitelem o instalaci drobného urbanistického prvku, dodal Brýdl. Podle starosty oslovení architekti nabídku města zatím neodmítli. Dalším v pořadí by měl být Atelier 111 architekti, který v roce 2022 zvítězil s rekonstrukcí Domu na Kozině, dodal starosta.

autor: pta | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio

Související