V Lázních Bohdaneč uzavřou výpadovku na D11. Auta tam neprojedou několik měsíců

18. červen 2021 09:34

Začíná čas prázdninových oprav a uzavírek silnic. Na komplikace se tak už brzy musí nachystat i řidiči na průtahu Lázněmi Bohdaneč ve směru na dálnici D11 a Chlumec nad Cidlinou. Silničáři tam uzavřou cestu na několik měsíců. Plánované opravy zároveň zkomplikují život i místním, kteří u silnice bydlí nebo podnikají.

Oprava se bude týkat Šípkovy ulice, což je asi kilometr dlouhý úsek od kruhové křižovatky v centru města až po Opatovický kanál a odbočku na Neratov. Uzavírka průtahu bude mít dvě etapy, na části blíž k centru začne platit od 5. července do 22. srpna, na té navazující od 23. srpna do 26. září, to jsou celkem tři měsíce.

Investorem oprav je krajská správa silnic. Podle jejího ředitele Miroslava Němce už stav povrchu vozovky není dobrý. Silnice dostane nový tichý asfalt a firma opraví i autobusové zastávky. Práce budou stát zhruba 50 milionů korun.

Zajížďka 10 kilometrů

Řidiči musí počítat s víc než 10kilometrovou zajížďkou, objízdná trasa povede přes Živanice, před obcí Břehy odbočí vpravo na Vlčí Habřinu, přes ni pak povede do Rohovládovy Bělé. Tam se pak už auta zase napojí na bývalou silnici I/36, teď už oficiálně krajskou II/211.

Ukazatel na dálnici D11 v Lázních Bohdaneč

Uzavírka se také výrazně dotkne všech lidí v Šípkově ulici bydlících nebo i podnikajících. Kvůli rozkopané silnici se do svých nemovitostí nebo provozoven celé prázdniny autem nedostanou, maximálně po předchozí domluvě se stavbou.

Podle místostarosty Josefa Štěpanovského (ODS) budou muset majitelé rodinných domů nechávat auta v postranních ulicích a zbytek cesty dojít po svých. S omezením musí počítat i pasažéři v MHD, zastávky v Šípkově ulici podle Štěpanovského budou mimo provoz už od 1. července a cestující tak budou muset vystupovat už na zastávce v Pernštýnské ulici.

Kruhový objezd u radnice pak bude sloužit jako točna pro trolejbusovou linku při cestě zpátky do Pardubic. Oprava silnice také zkomplikuje svoz komunálního odpadu, podle Štěpanovského ale město našlo náhradní řešení, pomůžou provizorní kontejnerová stání.

Interaktivní mapa. Klikněte pro podrobnosti:

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související