Z jedničky je dvojka. Lázně Bohdaneč se ještě letos můžou zbavit kamionové dopravy

27. říjen 2020 18:48

Lidem z lázeňského města Bohdaneč se začíná plnit letitý sen. Podle silničářů mají teď reálnou naději, že se do konce letošního roku zbaví tranzitní dopravy. Z průtahu obcí by tak mohly zmizet stovky kamionů, které tudy denně pendlují mezi dálnicí D11 a Pardubicemi.

V centru Lázní Bohdaneč ani v době nouzového stavu a vládních restrikcí doprava nepolevuje. Kamiony přes město jezdí všemi směry. „Je to velmi náročné na přecházení a nepřispívá to zdraví ani tím zvukem. Před dvěma lety tady bylo hlukové měření. Nevyhovělo to v denních ani v nočních limitech,“ potvrdil nezávislý starosta Vladimír Šebek.

Situace je podle vedení města i nadále neudržitelná. „Trpí všechno. Trpí zdraví lidí, bezpečnost. Obrací se na nás občané ze Šípkovy ulice, praskají jim domy,“ řekl starosta.

Hlavní už není hlavní

O to víc teď radnice vítá, že nastal posun a jedna z hlavních podmínek ke zklidnění dopravy je splněna. Silnice vedoucí z D11 až po Semtín už není hlavní silnicí. Ministerstvo ji nedávno převedlo na kraj a od tohoto týdne je pravomocně zařazena do kategorie druhé třídy. Krajským silničářům to umožní vyjít městu vstříc a podat návrh na omezení kamionové dopravy.

Čtěte také

„Máme v předstihu vypracovaný návrh dopravního opatření na snížení tonáže na silnici II/211“, potvrdil šéf krajské správy silnic Miroslav Němec. Podle něj by se nové dopravní značky zakazující vjezd autům nad 12 tun mohly na silnici objevit do konce roku.

„My ty dopravní značky osadíme včetně přeznačení mostních objektů a všech ostatních věcí, které musí odpovídat silnici druhé třídy,“ řekl Němec.

Podle bohdanečského starosty Šebka mají ale vyhráno jen z poloviny. Změnu dopravního značení totiž ještě budou muset posvětit silniční úřady. Mimo jiné i pardubický magistrát.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související