V Pardubicích je 33 nových stojanů na kola. Přibyde ještě desetkrát tolik

11. listopad 2019 09:48

Cyklisté v Pardubicích mají k dispozici nové stojany na kola. Radnice je nechala nainstalovat na Karlovině a částečně nahradily staré zelené bezpečnostní stojany. To ale není vše, časem mají přibýt další i v jiných částech města.

Projekt 300 stojanů do města představilo město už na jaře v roce 2015. Tehdy chtěla radnice nahradit stávající stojany novými, třeba i proto, aby byly všechny stejné a hlavně funkční, v některých typech stojanů totiž kola nedrží nebo se k nim nedají pořádně bezpečně zamknout. Město ale nakonec projekt odložilo na neurčito, protože se nepodařilo potřebný milion získat z evropských dotací a navíc se úředníci nedohodli na tom, jaký typ stojanů by byl nejlepší.

Černé skobičky do sešívačky

Teď se ale akce opět rozjela, 33 nových stojanů už je teď na sídlišti Karlovina, kudy projíždí množství cyklistů a jsou tam obchody. Jsou černé, vysoké asi 60 cm, mají jednoduchou konstrukci a tvar obráceného U. Jsou už na třídě Míru nebo na 17. listopadu.

Další přibyly v ulicích Smilova a Sladkovského, následně mají být na dalších místech hlavně na území prvního městského obvodu. Jasný termín ale neexistuje, protože jen prvních 33 stojanů stálo 300 tisíc korun, záleží tedy na tom, jak bude mít město v rozpočtu peníze. Cílový stav je mít ve městě 600 míst, kde je možné kolo bezpečně zamknout.

V Pardubicích je v současné době velké množství různých typů stojanů na kola.

Stávající zelené stojany, které třeba právě na Karlovině, prosadila kdysi městská policie. Kolo z nich údajně nejde ukradnout, dá se zamknout pomocí cylindrické půlvložky. Vložku ale cyklista musel vozit pořád u sebe a dala se použít právě jen do těchto stojanů, takže o ně lidé nejevili zájem. Radnice tyto stojany ale nevyhodí, už dnes jsou třeba před plaveckým areálem, další budou tam, kde cyklisté parkují kola dlouhodobě, třeba u univerzity nebo jiných škol.

Spustit audio

Související