V Pardubicích je nedostatek strážníků. Noví zájemci nezvládají psychotesty

16. listopad 2017

V Pardubicích začínají chybět strážníci. Městské policii se v poslední době nedaří udržet plný počet zaměstnanců. I když se třeba noví zájemci hlásí, málokdo z nich zvládne splnit náročné podmínky výběrového řízení.

„Když si vezmete situaci na trhu práce, tak v současné době zaměstnanci chybí úplně každému. Dlouhodobě se nám nedaří stavy naplnit, byť čas od času se povede nějakého strážníka získat,“ říká ředitel pardubické městské policie Rostislav Hübl. V Pardubicích chybí 16 strážníků.

Strážníci mají od července víc pravomocí. Přibyde jim ale i administrativa

02658934.jpeg

Pro městskou policii to znamená víc pravomocí a také náročnější administrativu. Už třeba není možné řešit přestupek domluvou, ale o všem je potřeba udělat písemný zápis. Co to znamená pro občany a jak jsou připraveni pardubičtí strážníci?

Výběr nových strážníků má na starosti strážnice Kateřina Fuksová. Lidé se hlásí, ale vhodných uchazečů z přihlášených je málo. „Z toho, co se nám hlásí, nemůžeme vybrat ty správné, kteří by se nám hodili na pozici strážníka. Musíme mít vysoké nároky, protože uchazeči jednou budou úřední osobou. U fyzických testů tolik problémů nemáme, spíš problém se sociální a mentální vyzrálostí uchazečů,“ vysvětluje Fuksová.

Uchazeč o místo v řadách strážníků musí mít maturitu a nejméně 21 let. „Problém je, že v této věkové skupině mnohdy, zejména u mužů, narážíme po psychotestech na psychickou nevyzrálost a řada lidí nám na psychotestech lidově řečeno odpadne,“ vysvětluje ředitel Městské policie.

Městská policie Pardubice byla založena v roce 1992, nastupovalo prvních 21 strážců pořádku. Pardubičtí strážníci působí také na katastrálním území Holic, Horního Jelení, Mikulovic, Ostřešan, Srchu, Starého Hradiště a Srnojed. Má oddělení psovodů a oddělení jízdní policie, strážníci spravují i pult centralizované ochrany.

Pokud se nepodaří stav naplnit, pro pardubickou městskou policii to bude znamenat, že musí snižovat počty strážníků ve výkonu služby, na ulici a mnohdy slučovat autohlídky. „To může mít vliv na bezpečnost ve městě, na druhou stranu Pardubice jsou poměrně klidné město a ani ta kriminalita tady není taková, jako v ostatních městech,“ uzavírá Rostislav Hübl.

V současné době u městské policie v Pardubicích pracuje 92 strážníků. Ideální stav by byl 108.

Spustit audio